"Eigenwijze wijn."

Vorige Artikel 24 van 80 Volgende

Garcia de Verdevique vigiriego (€ 11,50)

Artikelnummer: GDV-W-1-18
€ 11,50 (inclusief btw)

  Deze 'erg spannende wijn' (Harold Hamersma) is beslist geen allemansvriend. Het is een krachtige gele natuurwijn van de autochtone druif vigiriego. Gemaakt door Alberto Garcia en zijn vader Antonio, zoals deze kleine familiebodega dat al meer dan een eeuw doet. Een onvergelijkbare wijn: kruidig, karaktervol, vol, fris, met veel fruit, amandelen en een klein bittertje dat karakteristiek is voor deze druif. Een gastronomische wijn die je vooral moet drinken bij bijpassend eten, zoals schimmelkaas of oersalade. Durf je de uitdaging aan?

  € 11,50 per fles 

  2018

  vigiriego

  13,5% alcohol

  biologisch gecertificeerd

 100% vegetarische wijn

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving 

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  vino de la Tierra, Cumbre del Guadalfeo

  bodega Garcia de Verdevique (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

 gemaakt van de unieke autochtone vijiriejadruif, die alleen in de Alpujarras en op de Canarische eilanden voorkomt; geteeld op één van de hoogste wijngaarden van Europa (1300 meter hoog!); ploegen en oogsten m.b.v. muilezels

  ongefilterd, kan bezinksel bevatten. Decanteren aanbevolen. Koel en donker bewaren.


Wat zeggen de kenners?

Bart Oomen, wijnblogger, 17 december 2020: 

“Al vaker geproefd op verschillende proeverijen maar nog nooit besproken op Wijn-Blog. Dat ga ik eens rechtzetten. Vijariego. Diverse schrijfwijzen voor deze druif, ik hanteer die uit de Druifbijbel Wine grapes. Ik sla echter aan het twijfelen wanneer ik lees dat er ook nog een andere druif bestaat die vigiriego blanco wordt genoemd maar eigenlijk chelva heet en totaal verschillend is qua DNA-profiel. Beide druiven hebben hun oorsprong in Andalusië maar de chelva is nu voornamelijk te vinden in Extremara en de vijariego voornamelijk op de Canarische eilanden. Het exemplaar van vandaag wordt dan weer gecultiveerd in Andalusië, op een hoogte van 1300 meter bij het Sierra Nevada gebergte, vlakbij de stad Granada. Er worden voornamelijk sprankelende wijnen van gemaakt maar ik heb nu een “stille wijn“ in m'n glas. Intens strogeel van kleur het lijkt wel op Sauternes. Licht aromatisch, gele appel, honing, lychee, kruidig, laos. Droog, voldoende zuren, meer filmend dan strak, bittertje, lange afdronk. Hele aparte smaken, laos, bruine appel, umami, limoen, lychee, grapefruit-zest, gedroogd steenfruit. Hij doet me enigszins aan een oranje wijn denken. Heel apart en (daarom) gastronomisch. Zeker geen allemansvriend, eigenwijze wijn maar ik hou d'r van. Alcohol is 13,5%, geen hout.“ 

Harold Hamersma (Grote Hamersma 2018): Cijfer 9-.

“Viognier? Rijpe Chardonnay? Marsanne? Rousanne? Een blend daarvan? Nee, het is de u natuurlijk welbekende vigiriegodruif die het zo ongelooflijk goed doet in het door u gefrequenteerde Cumbres del Guadalfeo, niet ver van Granada. Excuses voor het oponthoud, maar ik moest beide even opzoeken. Volgens de almachtige Gids 'Wine Grapes' van Robinson, Harding en Vouillamoz is het een nog net niet vergeten druif die zijn heil in Andalusie heeft gezocht. Om zich daar te presenteren onder verschillende schrijfwijzen, met ogenschijnlijk volstrekte willekeur tussen de medeklinkers geplaatste o’s, a’s, u’s en e’s, te danken waarschijnlijk aan de overdadige consumptie van de wijnambtenaar van de burgerlijke stand. Hoe is de naam zegt u? Vijariego? Bujariego? Verijadiego? Vijiriego? Of Vujariego? Weet u wat? Schenk nog eens in dan doen we nog een poging? Graag zelfs. Want erg spannende blanco. Neigend naar bovenstaande wijnen. Met nog een handje rozijnen en ‘biologische appelmoes’ (volgens de importeur). Stevige bitters. Natuurwijn. Eentje voor restaurant Choux in Amsterdam waar de natuur de vrije hand heeft gekregen.”

Proefschrift jan. 2015 over de 2014-jaargang (Categorie 'Verrassingen en nouveauté's'): ”Vigiriego, biologisch, veel kleur, vrij neutrale geur, parfumé, atypische aroma's, volle aanzet in geur en smaak, stevige bitters, goede zuren, complexe wijn, veel lengte, aperitief, maaltijdwijn." Cijfer: 7+. 


 Wijn-spijs-tips bij deze wijn​

  • Gevogelte: met sinaasappel (Canard Orange), patrijs met champagne en zuurkool, kwarteltje met knolselderij en peer ;
  • Carpaccio van rode biet met coquilles;
  • Gebakken vis met een vermout saus of huidgebakken vis zoals roodbaars of meerval met raselhanout kruiden;
  • Vette vis zoals zalm en haring;
  • Gerookte vis;
  • Kabeljauw · Witlof · Walnoot · Topinamboer · Mandarijn;
  • Gegrilde sardientjes met rauwe spinazie en limoenolie;
  • Gegrilde tonijn met teryaki saus;
  • Mosselen 'a la marinera'. De bijpassende 'saus' maak je als volgt: fruit een sjalotje met knoflook, voeg er daarna wat broodkruim aan toe. Vervolgens blaadje laurier en wat van deze witte wijn en na een minuut kookvocht van de mosselen erbij (verhouding 1: 1/2). Even verwarmen en nog wat fijngehakte peterselie;
  • Oesters;
  • Vis met kerriesaus;
  • Paella;
  • Wit vlees, bijvoorbeeld kalfsvlees en pittige kruidengerechten, evt. met kerriesaus;
  • Lever met gekaramelliseerde appel;
  • Thaise gerechten met bijvoorbeeld kip, limoen, gember, sesam en koriander;
  • Chinese gerechten met taugé; 
  • Risotto;
  • Oersalade met garnalen;
  • Witlofsalade;
  • Salade geitenkaas met appel;
  • Salade met gegrilde/gerookte kop en noten
  • Pastasalade met geroosterde, gegrilde groenten;
  • Harde kaas zoals Manchego;
  • Schimmelkaas.

Deze wijn past goed bij o.a.:
schimmelkaas, salade geitenkaas met appel, witvlees, kip citroen, oersalade met garnalen, carpaccio van rode biet met coquilles, gebakken vis, vette vis zoals zalm, gegrilde sardientjes, haring, gerookte vis, uitgebakken roodbaars of meerval, paella

Wijntype
Wit

Label
Biologisch

Wijnstreek
Granada (Andalusië)

© 2011 - 2021 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.