elBulli-wijn

Artikel 4 van 6

Calvente Guindalera wit (€ 22,50)

Artikelnummer: CAL-W-1-21
€ 22,50 (inclusief btw)

  Nee, deze muskaatwijn is niet zoet. Integendeel! Bewierookte goudgele, fruitige én beendroge witte wijn van stokken van maar liefst 120 jaar oud. Als enige wijn uit Andalusie opgenomen in het boek '1001 wines you must try before you die.' Intense neus met tropisch fruit (lychee, overrijpe perzik en ananas) en bloemige geuren (bloesem, vlierbloesem). Zuivere smaak met zelfde karakter van tropisch fruit, strijkdroog en net voldoende zuren. De Telegraaf riep 'm enkele jaren geleden uit tot aspergewijn van het jaar. En niet zonder reden. 

  2021

  100% muscat Alexandrië

  13% alcohol

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  DOP Granada

  bodega Horacio Calvente (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze) 

 het voormalige toprestaurant elBulli (nabij Barcelona) heeft een eerdere jaargang van deze wijn (2006) op zijn wijnkaart gehad; de 2015-versie won goud in de USA;  als enige Andalusische wijn genoemd in het boek `1001 wines you must try before you die`
Het etiket: als je de fles horizontaal houdt, zie je de contouren van de Sierra Nevada. De ruitvormen in reliëf verwijzen naar de tegels in het Alhambra in Granada.. 


Wat zeggen de kenners?

Harold Hamers [degrotehamersma.nl 22 juni 2022] over jaargang 2020: "De talloze leden van de grote muscatfamilie staan vooral bekend om de zoete wijnen die van hen worden gemaakt. In de Elzas wordt ook wel droge muscat gemaakt, maar verder is zoet het devies. Hier hebben ze een fijne tussenoplossing bedacht. Van de vermaarde muscat de alexandria, op z’n Spaans moscatel de alejandria, maken ze een droge, maar zeer milde en zachte droge muscat. Pittig en kruidig, opgewekt geurend naar muskaat, fris van zuren, maar rijp van fruit en zacht van smaak. Score: 8,5."

Perswijn over jaargang 2017: 'Geurig, rokerig, perzik, fijn muscaat, krachtig. Mooi droog, intens, aards, krachtig, goede zuren. 4,5 van de 5 sterren.'

Nederlands Genootschap van Sommeliers over jaargang 2017: 
"
K licht groengeel
G licht tot gemiddeld aromatisch, fijn en elegant met fraaie typiciteit en net even wat kruidigheid, grapefruit en ananas
S sappig en beendroog met goede vulling, citrus en steenvruchten, fris en zuiver
A uitstekende lengte, blijft op lijn, amandelbitters en ziltheid van de zee-invloed
T prima wijn met moderne stijl, heerlijk als aperitief en zeer verteerbaar. (3,5 ster van de 5)

Han Sjakes (wijnjournalist) over jaargang 2015: "Muscatel de Alejandría van een 120 jaar oude wijngaard. Beendroog, exotisch, expressief en levendig floraal-kruidig met elegant citruszuur, subtiel steenfruit en amandel. Zeer prettig, lang en onderhoudend. Heel fraai.'

Harold Hamersma (o.a. NRC en De Grote Hamersma) over jaargang 2012: Een droge, verfijnde, druivige, frisse, elegante, bloemige, met lychee flirtende muscat. DGH-cijfer voor de 2012: 9" 

Pieter Nijdam (de Telegraaf) over jaargang 2010: De Calvente Guindalera Blanco 2010 geurt beendroog, maar heeft in de smaak die mooie kruidige muskaattoets. Meestal is dat bij droge muskaat precies andersom. Lychee, citrus en groene amandel overheersen en natuurlijk een hint van de witte stengels in de afdronk. We kunnen ons geen lekkerder aspergewijn wensen. Met recht onze aspergewijn van 2012!” 

Cor Maatje, Nederlands Genootschap van Wijnvrienden Brabant Oost: “Muskaat Alexandrie, bleek goudgeel, muskaat appel ribes. Smaak komt overeen met de geurverwachting, schitterende wijn.” (score 15,6 v.d. 20)

Mariëlla Beukers (Wijnkronieken.nl, auteur Rainbow Wijngids): Beviel mij uitstekend: mooi geel van kleur, 12,5% alcohol, stevige muskaataroma’s, droog, fris en fruitig in de mond en heel zuiver. Heerlijk om bij een gekruid gerecht te drinken, maar ook perfect als apéritief. En natuurlijk bijzonder om je te realiseren dat deze wijnen – waarschijnlijk in een zoete variant – al eeuwen geleden in de smaak vielen!

Martin Kuhlman (De 3 Wijngekken): Mooie wijn, kruidig droog en toch een zoetige neus, pittige prijs maar zeker waard. Lekker bij salade en pittige kazen. Geen ‘slurp’-wijn door zijn pittige en kruidige smaak.Lees hier de volledige recensie van de wijngekken.

Hans Meijs (VINOS Wijncursussen, vinoloog van het jaar 2012): Deze witte muscaatwijn is zonder meer een prachtige wijn.” ​


Wijn-spijs-tips bij deze wijn​

  • (groene) Asperges met avocadomousse of zalm;
  • Gerookte zalm, zure room, kaviaar;
  • Voorgerecht van coquilles, bijv. Coquille · Jasmijn · Vanille · Peer · Knolselderij;
  • Gerechten met  (geroosterde) paprika, vlees en vis;
  • Brioche;
  • Chorizo;
  • Ham uit de oven met honing;
  • Gevogeltegerecht i.c.m. een kerriesaus, ananas,abrikoos of perzik;
  • Ganzenlever, eendenlever;
  • Kalkoen;
  • Oosterse (pittige) gerechten. Zelfs met sambal blijft de wijn overeind!;
  • Geitenkaas;
  • Spekkoek.

 

 

 

 

 

Deze wijn past goed bij o.a.:
asperges, diverse salades, coquilles, romige paté, pittige Oosterse gerechten en (geroosterde) paprika, spekkoek

Wijntype
Wit

Wijnstreek
Granada (Andalusië)

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.