"Buitengewoon lekker, zalig ziltig." (Delicious)

Vorige Artikel 48 van 80 Volgende

Lagar La Primilla El Laurel Fino (€ 15,95)

Artikelnummer: LAP-W-2
€ 15,95 (inclusief btw)

  € 15,95 per fles (doos € 95,70)

  geen jaartal (solera-systeem)

 80% Pedro Ximenéz, 20% Montepila

  15% alcohol

  3 jaar op Frans eiken (solera-systeem, zie foto hiernaast)

  fino met sterke sherry-achtige geur, amandel, mooi zacht, bittertje. Serveertemperatuur: 8-10°C

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  DO Montilla-Moriles

  bodega Lagar La Primilla (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

 ​eerst biologisch gerijpt, d.w.z. gerijpt onder flor in stenen kruiken (tinajas), vervolgens 3 jaar op Amerikaans eiken m.b.v. het solera-systeem; natuurlijke alcohol, niet versterkt;

Lees hier op anne-wies.nl een duidelijke uitleg over hoe sherry wordt gemaakt


Wat zeggen de kenners?

Ellen Dekkers (wijnschrijver Delicious): "Charo Jiménez koestert het familie- erfgoed La Primilla in Montilla. Zij is de vierde generatie en houdt alle tradities in stand. Uit de enorme tinajas schenkt ze als een echte veneciador de wijn met een sierlijk boog in het glas. Ze ziet de jonge wijn als een levend lichaam. In het vat beschermt de wijn zichzelf door bepaalde soorten gist, flor genaamd. Charo laat de fino drie jaar rijpen in de tinajas onder een florlaag. Dat geeft de wijn z’n specifieke smaak. Ze voegt geen alcohol toe, wat bij sherry wel moet, want deze wijn heeft van nature al 15% alcohol. Na drie jaar gaat de fino in houten vaten en wordt gemengd met oudere wijn.

FLOR & FINO. Montilla-Moriles is een historische wijnstreek, verscholen in de heuvelige binnenlanden bij Cordoba, Zuid-Spanje. Dit gebied heeft altijd in de schaduw van de Jerez gestaan. Een bezoek aan bodega La Primilla opende mij de ogen. De geschiedenis Montilla-Moriles is net zo indrukwekkend als die van de beroemde sherryburen. Sinds de Romeinse tijd wordt hier wijn vergist op grote stenen kruiken, tinajas genoemd. Dat doen veel traditionele producenten nu nog steeds. Pedro ximénez is de sterdruif van Montilla-Moriles. In de Jerez is het te vochtig voor deze druif, daarom halen ze hem sinds mensenheugenis uit Montilla- Moriles om zoete sherry van te maken. Jerez heeft de roem, Montilla-Moriles de druif. De druiven groeien aan grillige knoesten, laag bij de grond om de ochtenddauw op te vangen. De bladeren beschermen het fruit als een parasol tegen verbranding in de bloedhitte van augustus. Van de druiven worden zowel droge, fruitige witte wijn, fino, amontillado en dadelzoete PX gemaakt."


 Wijn-spijs-tips bij deze wijn​

  • Voorgerecht van: Sardine ·  Radijs · Pimentos Padron · Quinoa · Augurk ·Ajo Blanco;
  • Haring;
  • Serrano ham;
  • Handje amandelen.

Wijntype
Sherry

Wijnstreek
Montilla Moriles (Andalusië)

© 2011 - 2021 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.