'Non-interventiewijn pur sang.' (Hamersma)

Vorige Artikel 14 van 25 Volgende

Garcia de Verdevique Cuesta del Fronton Jaen Blanco (€ 13,50)

Artikelnummer: GDV-W-3-17
€ 13,50 (inclusief 21% btw)

  € 13,50 per fles (doos € 81,00)

  2017

  jaen blanco

  14% alcohol

  biologisch gecertificeerd

 100% vegetarische wijn

  ​krachtige gele natuurwijn, modern gemaakt; karaktervol, heel rijp en vol van smaak, caramel, perzik, abrikoos

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving 

  vino de la Tierra, Cumbre del Guadalfeo

  bodega Garcia de Verdevique (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

 unieke wijn: slechts 1000 flessen beschikbaar; van de unieke autochtone Jaen Blanco, die alleen voorkomt in Zuid-Spanje en met name onder de stad Jaen en rond Granada; het etiket toont de Koningspage, een met uitsterven bedreigde unieke vlinder die nog voorkomt rond de wijngaarden waar deze druif wordt geteeld ('Cuesta del frontón');

  ongefilterd, kan bezinksel bevatten. Decanteren aanbevolen. Koel en donker bewaren.


Wat zeggen de kenners?

Harold Hamersma (Grote Hamersma 2018 over jaargang 2016): Cijfer 8,5.

'Durfal. Zowel wijnmaker Garcia de Verdevique als de importeur. Eerstgenoemde is in de dorre Zuid-Spaanse hoogvlakte aan de slag met druiven waar niemand anders dan de locals ooit van hebben gehoord. Zie ook zijn Vigiriego. Hier hebben we dan te maken met de Jaen Blanco die hij in zijn 1200 meter hoge wijngaarden in de Sierra Nevada heeft aangeplant. ‘Even wennen voor liefhebbers die niet gewend zijn aan dit fenomeen.’, waarschuwt de importeur die het heeft aangedurfd om dit wit hiernaartoe te halen. Aldus werd ook deze Cuesta del Frontón aan het portfolio toegevoegd. Zonder sulfiet, zonder gecultiveerde gisten en zonder filtering tot ons gekomen. Een non-interventiewijn pur sang. Puur daardoor ook. Goudrenetten in rieten mand. Lof met ham. Niet voor erbij (hoewel?), maar qua bitter, zoet en vlezig. Anijs. Venkel. Salmiak. Romig-vet-zuur als een scharrelburrata. Onalledaags dus. Kun je wel zeggen. Lekker? Nou en of. Er wel wat bij eten? Dacht ’t wel. Maar wat? Ter plekke zullen ze wel iets met gestoofde varkensschouder bedenken. Doen. Het proberen waard. De spanning stijgt.”

Ellen Dekkers (Delicious juni 2017 over jaargang 2016):

"Wijn met een bijna oranje kleur van de zeldzame, lokale jaendruif. Oxidatieve stijl, net als sherry. Door de kleur denk je aan zoet, maar dat is-ie niet. Beslist een meditatieve wijn, om rustig van te genieten. Jij en de wijn samen in gesprek, en langzaam alle lagen ontdekken; amandelen, gele pruimen, abrikozen, honing. Uniek wit met kracht en diepte. Stevig in alcohol (14%). Het gesprek blijft me nog lang bij.

Lekker bij gerijpte bergkaas en notenpaté en bij gehaktballen van pijlinktvis met saffraan & amandelsaus."


 Wijn-spijs-tips bij deze wijn​

  • Grapefruit met vis;
  • Paella;
  • Gehaktballen van pijlinktvis met saffraan & amandelsaus;
  • Gebakken kreeft, aubergine, gefermenteerde asperges;
  • Gestoofde varkensschouder;
  • Venkelsalade;
  • Notenpaté;
  • Gerijpte bergkaas.

Deze wijn past goed bij o.a.:
Gebakken kreeft, aubergine, gefermenteerde asperges

© 2011 - 2020 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel