Vid-A Sauvignon Blanc (€ 14,50)
Artikelnummer: FGO-W-2-21Deze geel-groene biodynamische en diervriendelijke wijn is ingetogen qua geur. Je ruikt rijpe peer, appels, kruiden, gras en - zoals kenmerkend voor de sauvignondruif - buxus. Maar in tegenstelling tot veel sauvignons stuift deze wijn je glas niet uit. De smaak is zuiver, mollig met sappig exotisch fruit, peer en zachte zuren (uitzonderlijk voor sauvignon). Rond en vol in de mond met een mooie lengte. Lekker bij o.a. salades, aspergeschotels en, als je niet veganistisch bent, vis.
2022
sauvignon blanc
13% alcohol
87 punten in Guia Peñin
biologisch gecertificeerd
biodynamische landbouw
100% veganistische wijn: de wijnen worden gecontroleerd door de Vegan Society
zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
100% eigen import
DO Vinos Alicante
bodega Francisco Gomez. Klik hier voor meer informatie over deze bodega
Vid-A [uitgesproken als Bida] betekent ’het leven’. De Vid-A serie beschrijft de jaarcyclus: Elke fles staat voor een seizoen. Dit seizoen wordt beschreven op het etiket en afgebeeld met een insect. Elk insect staat ook voor een aspect van de natuur, zoals deze vlinder voor schone lucht.
De bodega (vrij vertaald): “het merk "VID-A" staat voor de passie die we voelen voor het platteland en voor de prachtige cyclus van het leven die we zich elke dag zien ontwikkelen; omdat we de aarde en stokken behandelen tot we prachtige wijnen krijgen, volgens de voorouderlijke techniek van het werken op het veld onder de maankalender.”
Lees hoe onze klanten ons beoordelen
Wat zeggen de kenners?
Harold Hamersma [degrotehamersma.nl 22 juni 2022] over jaargang 2021: "Van druif sauvignon wordt verteld dat hij op z’n best is in koele streken: langs de oevers van de Loire, in Nieuw-Zeeland… Maar kijk nou: hier in het hete Zuid-Spaanse Alicante doet hij het ook prima. Tenminste, in handen van Francisco Gomez, die z’n druiven biologisch en zelfs bio-dynamisch vertroetelt. Geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen, alle werk in de wijngaard bij gunstige sterrenstand. En vooral: van wijngaardwerk totdat de kurk in de fles gaat: met heel veel zorg en aandacht.
Het resultaat is een lentefrisse, en tegelijk heel zachte sauvignon. Rijp van fruit, kittig van zuren, puur en zuiver. Score: 8,5."
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
Met een greep uit de gastronomie, is deze wijn een goede begeleider van o.a.:
- Salade van (zoete) maïs en kleine blokjes gesneden zure appel, zoals een Granny Smith en eventueel wat geitenkaas. Voeg een sjalotje toe, peterselie, olijfolie, naar smaak witte wijnazijn, balsamico, citroensap, tabasco, peper en zout. Laat dit een paar uur intrekken;
- Tapa van gemarineerde blokjes kaas naar keuze, zoals bijvoorbeeld Mon Chou, Feta, jonge geitenkaas of Spaanse Manchego. Voor de marinade: 1 dl. van deze wijn, in combinatie met groene kruiden, olijfolie, knoflook en een gehakt sjalotje. De kaas in marinade een dag in de koelkast. Serveer hierbij stukjes bleekselderie en zwarte olijven;
- Tapas van gerookte ham en Spaanse worstsoorten;
- Garnalen(salade), scampi's;
- Pisto, een gestoofde Spaanse groenteschotel, Gaat goed bij gepocheerde eieren, kip en kalfsvlees. Serveer er aardappelpuree met zure room bij of gebakken aardappelen;
- Aspergeschotel, in combinatie met zowel garnalen, zalm of zoet krabvlees;
- Witte vis schotel bijvoorbeeld van kabeljauw, met gekonfijte prei of uien. Langzaam bakken in olijfolie en bestrooien met poedersuiker;
- Schotel van gebakken venkel, artisjokharten (uit blik), erwtjes, brocolliroosjes, courgette, lente-ui. Blussen met deze wijn en/of groentebouillon, kruiden met munt, basilicum, peterselie en wat peper en zout. Heerlijk met gepofte aardappel!;
- Plankje met worst, Serranoham of toast met geitenkaas.
Wijntype
Wit
Label
Vegan en biologisch
Wijnstreek
Alicante