Elegante natuurwijn
Mendez Moya Tres Cepas 2018 sulfietvrij (€ 20,95)
Artikelnummer: MEN-R-4-18 De sympathieke goedlachse wijnmaker José Mendez Moya is uniek. Niet alleen omdat hij tijdens de oogst met zijn honden in zijn eigen wijngaarden slaapt om wilde dieren op afstand te houden, maar vooral vanwege zijn filosofie om natuurwijnen te maken zonder toegevoegd sulfiet en zonder andere additieven zoals gist, zuurcorrectors, stabilisatoren.
Deze frisse crianza van cabernets sauvignon, tempranillo en syrah is een interessante en hele pure natuurwijn. Een echte klassieker. Gemaakt van onbespoten druiven en eigen wijngaardgisten op wel 1200 meter hoogte op de hoogvlakte ten Noorden van de Sierra Nevada. Zachte, elegante donker kersenrode natuurwijn, 18 maanden gerijpt. Geur van jam van rijp rood fruit en van bosgrond. Dik en puur van smaak, drop, donker fruit, zachte taninnes, leer, toast, ietwat drogend. Eindigt heel aangenaam. Je zult zeker niet teleurgesteld worden door deze prachtige pure ongefilterde wijn van een al even bijzonder wijnhuis.
2018
cabernet sauvignon, tempranillo en syrah
12,5% alcohol
18 maanden
biologisch gecertificeerd. Natuurwijn: d.w.z. niet geklaard, ongefilterd en geen toegevoegde sulfiet. Zie
verderop
100% veganistische wijn: de wijnen worden gecontroleerd door de Vegan Society
zie voor (vegetarische/veganistische) spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving
100% eigen import, exclusief voor Nederland
Vino de la Tierra Altiplano de Sierra Nevada
bodega Mendez Moya (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)
Voordeel van niet klaren, niet filteren en geen extra sulfiet is dat de wijn zeer puur van smaak is en mensen die last hebben van sulfiet, deze wijn zonder problemen kunnen drinken. Nadeel van geen extra toegevoegde sulfiet is dat de wijn sneller oxideert als de fles eenmaal open is. Geopend kunt u daarom het beste de wijn binnen 24 uur opdrinken. Eventueel restant in de koelkast zetten. Karafeer de wijn niet, omdat er dan teveel zuurstof bij komt. Liefst ook meteen weer de kurk op de fles als u er een glas/glazen van heeft uitgeschonken. Aangezien de wijn ongeklaard en ongefilterd is, zit er onderin de wijn depot. Voorzichtig uitschenken dus, niet decanteren. Het is geen probleem om ongeopende flessen nog enkele jaren te bewaren.
Ongeklaard en ongefilterd, daarom extra belangrijk om deze koel en donker te bewaren.
Wat zeggen de kenners?
Harold Hamersma [deGroteHamersma.nl 13 augustus 2021 over jaargang 2012: "Komt uit 2012. Da's best oud. En dan trek ik er toch zo'n donkerpaars gekleurde kurk uit. Inktzwart. Dat kunnen we niet meer zeggen over deze tres cepas: tempranillo, syrah en cabernet sauvignon om precies te zijn. Die is een beetje roestig oranjebruin van kleur. Rijpte achttien maanden op hout. De rest op fles. Gaat niet meer beter worden dan dit. Ready to drink, zullen we maar zeggen. Deelt opvallende dropjojo's uit. Appelstroop is herkenbaar. In de verte waren er nog zwarte bessen, kersen en bramen. Die maken inmiddels plaats voor Javaanse Jongens, pruimen op sap, kaneel, laurier en tijm. Score: 8."
Proefschrift (maart 2021) over jaargang 2012: "Donker en hecht van kleur, warme volle geurwaaier, dik, breed, sappige en fruitige aanzet, goede zuren, hint van sinaasappelschil, gestoffeerde tannine, geur- en smaaktonen komen overeen, eerlijke aroma's, veel lengte."
Han Sjakes (december 2017) over Tinto 2010: "Van tempranillo, cabernet sauvignon en syrah. Biologisch. Zonder toegevoegd sulfiet. Fijne geparfumeerde geur, dennennaalden, kersen, mooie zuren, zacht, kruidig en pittig. Spannende wijn met natuurwijntrekjes. Is wel al wat op leeftijd. Tweede helft kreeg in de koelkast snel oxidatieve kantjes."
Wijn-spijs-tips bij deze wijn
aan veganistische spijstips wordt nog gewerkt
- Wild w.o. haas;
- Stoofschotels;
- lamsrack met rozemarijn, tijm en knoflook;
- Seitangerecht: doe door de Seitan gesmoorde bospaddenstoelen, knoflook, een blik bonen (240 gr.) naar keuze en kruiden zoals rozemarijn, gemalen laurier en salie, of Italiaanse kruiden. Rol het gerecht eventueel in vegan bladerdeeg en bak het 45-60 min. in de oven. Serveer er cranberrysaus bij.
Wijntype
Rood
Label
Vegan en biologisch
Wijnstreek
Granada (Andalusië)