Vorige Artikel 17 van 25 Volgende

Mendez Moya Tinto joven (€ 13,95)

Artikelnummer: MEN-R-2-18
€ 13,95 (inclusief 21% btw)

  De sympathieke goedlachse wijnmaker José Mendez Moya is uniek. Zijn filosofie is om natuurwijnen te maken zonder toegevoegd sulfiet. Deze jonge pure vegan natuurwijn is een topper. Pruimkleurig en gemaakt van een eigenzinnige mix van houtgerijpte tempranillo crianza (2013) en jonge syrah en cabernet (2018). Je ruikt in deze tikje boerse en aardse wijn een waaier van geuren. Van de mineralen uit de bodem tot tijm, laurier, maggi, eucalyptus, drop, gebrande koffie, zoethout, iets van hooi en rood/zwart overrijp fruit dat doet denken aan een jam van braam en kers. Je proeft vervolgens een brede, stevige wijn met complexiteit door de bijzondere combinatie van druivenrassen. Boers, frisse zuren, zachte tannines, sappig rijp rood fruit, licht geroosterde smaak van zwarte thee en koffie met zachte rokerige tonen. Niet voor niets een van onze hardlopers! Afkomstig van hoogvlakte ten Noorden van de Sierra Nevada.

​​  € 13,95 per fles (doos € 83,70)

  speciale mix van 50% jonge wijn uit 2018 en 50% crianza uit 2013

  circa 50% tempranillo, 35% syrah, 15% cabernet sauvignon

  14,5% alcohol

  biologisch gecertificeerd. Niet geklaard, ongefilterd en sulfietvrij d.w.z. dat er geen sulfiet aan de wijn is toegevoegd (totaal <10 mgr/l). Zie verderop.

 100% vegetarische wijn

 100% veganistische wijn: de wijnen worden gecontroleerd door de Vegan Society

  zie voor (veganistische) spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving 

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  Vino de la Tierra Altiplano de Sierra Nevada

  bodega Mendez Moya (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

  Voordeel van niet klaren, niet filteren en geen extra sulfiet is dat de wijn zeer puur van smaak is en mensen die last hebben van sulfiet, deze wijn zonder problemen kunnen drinken. Nadeel van geen extra toegevoegde sulfiet is dat de wijn sneller oxideert als de fles eenmaal open is. Geopend kunt u daarom het beste de wijn dezelfde dag nog opdrinken. Karafeer de wijn niet omdat er dan teveel zuurstof bij komt. Liefst ook meteen weer de kurk op de fles als u er een glas/glazen van eeft uitgeschonken. Aangezien de wijn ongeklaard en gefilterd is, zit er onderin de wijn depot. Voorzichtig uitschenken dus, niet decanteren. Het is geen probleem om ongeopende flessen nog een aantal jaren te bewaren.

  Omdat de wijn ongeklaard en ongefilterd is, is het extra belangrijk om deze koel en donker te bewaren.


Wat zeggen de kenners?

Jolande Vos (I Love Food & Wine) over de jaargang 2015: "Een paar jaar geleden had ik nog nooit gehoord van de wijnstreek Granada uit het Zuid-Spaanse berggebied Sierra Nevada. Maar sinds ik het echtpaar Nelleke Maris en Dick Speelpenning heb ontmoet van Granada Wijnen is daar verandering in gekomen. Met hen samen ben ik door het berggebied gereden en sindsdien beoordelen we bij I Love Food & Wine regelmatig wijn uit hun assortiment. Zo ook deze biologische rode wijn van Bodega Méndez Moya. Kijk wat het proefpanel hiervan vond.

Bodega Méndez Moya heb ik helaas (nog) niet bezocht. Het ligt aan de noordkant van de Sierra Nevada in het dorp Dólar, 1300 meter boven de zeespiegel. Het mooie kleine wijnhuis kijkt uit op de besneeuwde bergtoppen van Sierra Nevada, zoals je kunt zien op de foto’s van hun website. José Mendez erfde het land van zijn ouders. Hij had een vooruitziende blik en realiseerde zich dat de grond waarschijnlijk zeer geschikt was voor ‘winemaking’.

Vanaf het allereerste begin wilde hij ecologisch/biologisch werken. Pas in 2005 waren zijn wijnen stabiel genoeg om te gaan verkopen. Hij plukt de druiven ’s nachts en gebruikt alleen ‘wilde’ gisten voor de fermentatie. Er wordt GEEN sulfiet toegevoegd, en dat is heel bijzonder. Ook wordt de wijn niet gefilterd of geklaard. Van nature bevat de wijn wel nog steeds een heel klein beetje sulfiet, maar dit is minder dan 10 mgr/l.

Sappig en kruidig. 

In totaal maakt José Méndez Moya zeven verschillende wijnen, waarvan één wit. Wij proeven (blind) de Tinto Joven uit 2015. Gemaakt van tempranillo, cabernet sauvignon en syrah. De meningen zijn ietwat verdeeld, maar er komt toch een meer dan goede beoordeling uit.

De wijn is diep donderrood van kleur en je ruikt meteen lekker veel rijp bosfruit, rijpe kersen en kruidigheid. Ook in de smaak komen diezelfde aroma’s terug; diepe aroma’s van bosfruit, veel kruidigheid, specerijen en sucade (doet denken aan ontbijtkoek). Rijp, sappig en apart. Kortweg: een stevig glas met veel concentratie en rijpe tannines. Zuiver. Gemiddelde score: 7,7.

Wat eten we bij Mendez Moya Joven?

Zo’n stevig glas rode wijn past bij lekker gekruide stoofschotels, zoals bijvoorbeeld een Spaanse stoofschotel met chorizo, of de runderstoofschotel met salie uit de oven.Ook heerlijk bij Lamskoteletjes met een kruidenkorst. Of de steak met chimichurri of op z’n Hollands met kruidenboter." Cijfer 7,7


Wijn-spijs-tips bij deze wijn

Je kunt bij deze wijn veelzijdige gerechten serveren, zoals:

  • Runderstoofschotel, gekruid met tijm en laurier en met diverse paddenstoelen;
  • Lamskoteletjes met tijm, gebakken krieltjes en linzen;
  • Hazenrugfilet met een saus van veenbessen of een hazenpeper;
  • Eendenborstfilet, met witlofpuree en gevulde champignons met veenbessen;
  • Vegetarische risotto met gebakken shiitake en/of gemengde padden-stoelen, knoflook en vers geschaafde Parmezaanse kaas. Serveer hierbij een eigengemaakte een kruidenolie van olijfolie, knoflook, peterselie, bieslook, citroenrasp en citroensap;
  • Plateau met diverse pittige kaassoorten met vijgen of dadel brood en een kweeperengelei.

 

 

Wijntype
Rood

Label
Vegan en biologisch

Wijnstreek
Granada (Andalusië)

© 2011 - 2020 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel