Bijzondere Andalusische wijn en wijnen uit (Zuid) Spanje


 

 ​  

We willen je in dit artikel graag meenemen naar het prachtige zuiden van Spanje en haar bijzondere wijnen. We vertellen je meer over de vele bijzondere en vaak biologische - en veganistische Spaanse wijnen die wij uit de bakermat van de Spaanse wijn Andalusië en de rest van (Zuid) Spanje importeren. Wijne die vaak gemaakt zijn van autochtone (inheemse) druivenrassen. Ook laten we je kennismaken met de bijzondere verhalen van onze kleine familiebodega's (hoogste van het vasteland van Europa, oogsten m.b.v. muilezels), onze wijnreizen en nog véél meer. Veel leesplezier!

 

Inhoudsopgave

 1. Spanje, één van de grootste en belangrijkste wijnlanden ter wereld
 2. Andalusië, bakermat van de Spaanse wijn 
 3. Granada Wijnen: Zuid-Spaanse wijn importeren begon met bergwandelen
 4. Import van verrassende wijnen uit opkomende wijnstreek Granada sinds 2012
 5. De missie van Granada Wijnen: wijnliefhebbers in Nederland kennis laten maken met bijzondere Zuid-Spaanse wijnen van veelal kleine Spaanse familiebodega’s 
 6. Bijzondere biologische wijnen: goed voor natuur en biodiversiteit
 7. Andalusische wijn: sherry, zoete wijnen en nog véél meer
 8. Hele nieuwe generatie Spaanse wijnmakers
 9. Spaanse Cool climate wijnen 
 10. Hoogste wijngaarden van vasteland Europa
 11. De bijzondere Spaanse autochtone (inheemse) druiven
 12. Individuele wijnreizen van Granada Wijnen naar Andalusië
 13. Spaanse veganistische wijnen
 14. Spaanse vegetarische wijnen
 15. Onze verrassende wijnen uit Zuid-Spanje, al jaren zeer goed beoordeeld!
 16. Spaanse wijn en spijs: heerlijke recepten
 17. Wijnproeverijen op locatie: informeel en audiovisueel
 18. Tot slot: 10% korting op je eerste bestelling bij Granada Wijnen

 

 

1. Spanje, één van de grootste en belangrijkste wijnlanden ter wereld

Spanje is één van de grootste wijnlanden ter wereld, als je tenminste kijkt naar het oppervlak en aantal wijngaarden. Qua hoeveelheid geproduceerd liters staat Spanje op de derde plek in de wereld, vlak na Frankrijk en Italië. Veel mensen denken dat Spanje toch vooral Rioja, Ribera del Duero en cava is. Maar Spanje heeft meer te bieden, héél veel meer zelfs. Er zijn ruim 120 officiële wijnregio’s met een Denominacion de Origen-classificatie (DO), 2 hebben een DOC-status (DO Calificada: Rioja en Priorat). Maar er komen ook prachtige wijnen uit gebieden met de VdlT-status (Vino de la tierra).

 

2. Andalusië, bakermat van de Spaanse wijn 

Sinds de tijd van de Feniciërs (zo'n 1000 jaar voor Christus) is er wijnbouw in Zuid-Spanje. Dat zeevarende volk, grofweg uit het tegenwoordige Libanon, had in Zuid-Spanje een aantal koloniën aan de kust. Bij o.a. Cadiz, Malaga, Sexi en Adra. Vanuit Sexi (nabij het huidige Almuñecar) werd Granada gesticht. Vanuit hun koloniën brachten de Feniciërs druivenstokken verder Spanje in. Andalusische wijnen waren dus de eerste Spaanse wijnen! 

 

  

3. Granada Wijnen: Zuid-Spaanse wijn importeren begon met bergwandelen

Onze passie voor Andalusië begon in 1998. Wij, Nelleke Maris en Dick Speelpenning, kwamen toen als enthousiaste bergwandelaars in de ruige bergstreek Sierra Nevada bij Granada terecht. Lekker zuidelijk, want eerdere wandelvakanties in Spanje waren enigszins verpest door flink wat regen (écht waar!). We ontdekten de prachtige Alpujarras, de zuidflank van de Sierra Nevada, waar het mooi weer was en ook mooi weer blééf. Deze streek was het laatste toevluchtsoord van de Moren, toen deze door de Spaanse koningen uit Granada werden verjaagd naar dit ruige, afgelegen gebied. We werden verliefd op dit prachtige verstilde en authentieke gebied waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en kwamen er steeds vaker. In 2002 kochten we er een bijna 500 jaar oud Moors huis in een piepklein bergdorpje op 1300 meter hoogte, met schots en scheve natuurstenen muren, een lemen dak en plafonds van kastanjehouten balken. We knapten het op en verblijven er nog steeds met grote regelmaat. Tijdens die verblijven kwamen we als wijnliefhebbers in aanraking met vele verrassende kwaliteitswijnen uit deze streek. 

 

4. Import van verrassende wijnen uit opkomende wijnstreek Granada sinds 2012

Het verbaasde ons dat de verrassende wijnen uit de opkomende wijnstreek Granada aan het begin van deze eeuw nog nergens in Nederland te koop waren. En dan te bedenken dat de DO Granada qua oppervlakte één van de grootste wijnregio’s van Spanje is, een stuk groter dan Rioja en bovendien aan de wieg heeft gestaan van de wijnbouw in Spanje. En terwijl één van de eerste wijnen die we ontdekten, de droge muskaatwijn Guindalera Blanco (een beendroge muskaatwijn) van Bodega Calvente, zelfs door wist te dringen tot de wijnkaart van het vermaarde toprestaurant elBulli bij Barcelona! In 2012 zijn we daarom als pioniers serieus aan de slag gegaan met Granada Wijnen. In eerste instantie om wijnliefhebbers in Nederland kennis te laten maken met al het moois van de opkomende wijnregio Granada. Later kwamen daar veel meer bijzondere wijnen uit (vooral) Zuid-Spanje bij. Granada Wijnen biedt als gespecialiseerde wijnimporteur onze verrassende wijnen aan via winkels en restaurants en onze webshop, organiseert wijnreizen naar Andalusië en geeft wijnproeverijen. Je leest er hieronder nog veel meer over. Vind je het leuk om meer te weten te komen over de wetenswaardigheden van een wijnimporteur, lees dan onze blogs over ‘Het leven van een wijnimporteur’.

 

   

5. De missie van Granada Wijnen: wijnliefhebbers in Nederland kennis laten maken met bijzondere wijnen van kleine Spaanse familiebodega’s 

Inmiddels importeert Granada Wijnen sinds 2012 rechtstreeks van een flink aantal voornamelijk kleine familiebodega's (wijnhuizen). Van vrijwel alle wijnhuizen waar wij mee werken, zijn wij exclusief importeur voor Nederland. Onze bodega’s bevinden zich in een groot gebied in de zuidelijke helft van Spanje. Van de Sierra de Gredos (nabij Madrid) tot Jerez, van Jerez tot Granada en van Almeria tot Valencia. Veel van onze bodega’s zitten in het prachtige Andalusië. Sinds 1998 hebben we talloze wijnen uit Andalusië geproefd en er de mooiste uit geselecteerd. Granada Wijnen mag zich na al die jaren dan zonder overdrijving ook wel specialist in Andalusische wijnen noemen. Inmiddels zijn we ook begonnen met het aanbieden van enkele pareltjes uit het noorden van Spanje, zoals biologische wijnen uit Rioja Alta.

Granada Wijnen biedt wijnen op meerdere manieren aan: 

 1. Via gespecialiseerde wijnwinkels
  Als gespecialiseerde kleine wijnimporteur verkoopt Granada Wijnen via een flink aantal gespecialiseerde wijnwinkels in Nederland. Deze speciaalzaken richten zich op een publiek dat vaak nét iets meer over heeft voor een goede fles wijn. Wijnliefhebbers die ontdekt hebben dat een paar euro meer betalen voor een fles wijn vaak een aanzienlijk mooiere en spannendere wijn oplevert. De wijnwinkels die onze verrassende wijnen verkopen, blinken vaak uit in een mooi assortiment van bijzondere wijnen van kleine wijnhuizen. Ook leveren zij vaak aan de betere horeca, die voortdurend zoekt naar originele wijnen voor wijn-spijs-arrangementen, wijnen van de maand en kaartwijnen.
   
 2. Via de betere horeca
  Granada Wijnen levert ook direct aan de betere horeca, die niet kijken naar de naamsbekendheid van een wijn, maar naar smaak, originaliteit en het verhaal achter de wijn. Zeg nou zelf: wat heb je liever bij je diner: een massa-wijn van een wijnfabriek met miljoenen liters per depot of een wijn van een klein familiebedrijfje dat biologisch en met veel passie werkt, geen fratsen uithaalt met de wijn, waar ze maar 30.000 flessen per jaar maken en jouw fles er eentje is van een wijn met een oplage van 3000 flessen?
   
 3. Via wijnprofessionals die wijncursussen en wijnproeverijen geven
  In Nederland zijn tal van wijnprofessionals actief, die o.a. wijncursussen geven en wijnproeverijen organiseren. Granada Wijnen levert ook aan hen regelmatig wijn.
   
 4. Via onze wijnwebshop www.granadawijnen.nl
  Met onze webshop www.granadawijnen.nl kunnen wijnliefhebbers direct bij mons bestellen. In onze wijnwebshop kun je zelf kiezen voor een willekeurige mix van bijzondere en verrassende wijnen. Probeer gerust eens 3 verschillende wijnen uit. Je hoeft er maar 1 per wijnsoort te bestellen!

 

6. Bijzondere biologische wijnen: goed voor natuur en biodiversiteit

Hoe druiven worden geteeld, bepaalt al in grote mate of een wijn wel - of niet biologisch is. Bij biologische teelt worden geen chemische (bestrijdings)middelen gebruikt tegen ziekten of ongedierte. Ook wordt er geen kunstmest gebruikt. Biodynamische wijn gaat nog een stap verder.
In de wijngebieden in Spanje waaruit Granada Wijnen importeert, is het vaak warm en droog. Verder liggen veel van de wijngaarden van onze wijnmakers dichtbij de zee of in de bergen, waar altijd wel een briesje is. Ziekten komen daardoor maar weinig voor. De meeste van onze wijnen zijn dan ook biologisch gemaakt zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest, een groot deel hiervan is ook biologisch gecertificeerd. Veel van onze andere niet officieel gecertificeerde biologische wijnen worden wel degelijk op biologische wijze gemaakt (dus o.a. zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest), maar mogen formeel niet zo genoemd worden omdat men (nog) geen certificering heeft. De procedure hiervoor kost jaren en is relatief duur, waardoor sommige wijnmakers dit (nog) niet doen.

 

7. Andalusische wijn: sherry, zoete wijnen en nog véél meer

Veel mensen denken bij Andalusische wijn meteen aan sherry. Dat klopt natuurlijk ook, als er één wijnsoort is die Andalusië al eeuwenlang representeert, dan is dat wel de prachtige - en bijzondere wijnsoort sherry. Klik hier als je meer wilt weten hoe een fino, oloroso, amontillado, palo cortado e.d. gemaakt wordt. 

Wist je trouwens dat ze in Sanlucar de Barrameda, middelpunt van de sherrydriehoek, ook een aantal elegante rode en 'gewone' witte wijnen maken? Wij bieden er een aantal aan. Bij Andalusische wijn denken veel mensen ook meteen aan zoete Malagawijn. Malaga staat inderdaad bekend om zijn (zoete) wijnen van de muskaat Alexandriëdruif. Deze wijnen zijn er in veel verschillende kwaliteiten, van goedkope supermarktwijnen tot absolute topwijnen. Er komt echter zóveel meer mooie en verrassende wijn uit het autonome landsdeel Andalusië, dat wel 2,5x zo groot is als Nederland. Kijk in onze webshop voor bijzondere Andalusische wijnen.

 

 

      

8. Hele nieuwe generatie Spaanse wijnmakers

 • Stijl: fris, fruitig en met elegantie

Een wijdverspreid misverstand is dat er uit Spanje vooral veel zware rode wijn komt, met veel hout. Dit beeld is er zelfs nog bij wijnwinkels. Toch is dit allang achterhaald en volstrekt onjuist. Dit beeld is ontstaan in de vorige eeuw toen wijn uit Spanje zo’n beetje synoniem was aan stevige rioja’s met vele jaren houtrijping en veel vanille in de smaak. De stijl van de nieuwe generatie wijnmakers is juist veel meer gericht op frisheid en fruit. Zowel in het diepe zuiden van Spanje als in het noorden in de Riojastreek. Houtgebruik is vaak subtiel en functioneel en bedoeld om de wijn te laten rijpen, niet meer om veel smaak aan de wijn te geven of slechte wijn te verdoezelen. Wist je dat Spanje excelleert in witte wijnen? Het is beroemd om o.a. Godello, Albariño, Verdejo en witte Rioja (Viura = Macabeo). Ook uit Galicië en Baskenland komen tegenwoordig prachtige witte wijnen van tamelijk onbekende druivenrassen als bijvoorbeeld treixadura. Ook komt er veel spannend wit uit ‘ons’ Zuid-Spanje, met wijnen van autochtone (inheemse) druivenrassen als vigiriego, verdil, alarije, albillo real, Jaen blanca en andere lokale druivenrassen.

 

 • Steeds meer vrouwelijke Spaanse wijnmakers

Vrouwen nemen in sneltreinvaart een steeds belangrijkere positie in in de wijnwereld, ook in het van oudsher nogal traditionele Spanje. Diverse wijnmakers van onze wijnen zijn vrouw, zoals Cristina Calvache (o.a. Fuente Victoria en Pagos de Indalia), Amelia Coloma (Coloma), Veronica Bravo (Francisco Gomez), Carmen Romero Garcia (Garcia de la Jara), Montse Molino (Barbadillo), Mapi Domingo (Sierra Norte) en Berta Valgañon (Pretium Bodega). Naar onze mening kun je het proeven als een vrouw de wijnen maakt. Het lijkt wel alsof deze wijnen net even wat verfijnder/eleganter zijn en soms ook wat ronder. We zouden graag eens de proef op de som nemen met een blinde proeverij met wijnnen van mannelijke en vrouelijke wijnmakers, maar zo’n experiment goed opzetten is heel lastig. Leuke uitdaging voor een afstudeerscriptie! In elk geval is wél wetenschappelijk bewezen dat vrouwen beter wijn kunnen proeven dan mannen.

 

 

9. Spaanse Cool climate wijnen 

Spanje, en zeker het zuidelijke deel, telt tot wel 300 zonnige dagen per jaar. Het kan er in de zomer ook bloedheet zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot 45 graden. Kan daar dan goede wijn worden gemaakt met de nodige frisheid? Ja zeker! Eén van de oplossingen is om de koelte van de zee of de hoogte op te zoeken. En dat is zeker in het bergachtige Spanje vaak geen probleem. Rondom Madrid heb je de Sierra de Gredos, beroemd vanwege zijn frisse wijnen van garnacha en witte wijn van albillo real. Rond Valencia liggen de wijngaarden ook 1000 meter hoog. Bij Malaga en Ronda heb je de Sierras de Malaga, rondom Granada de Sierra Nevada met toppen van maar liefst bijna 3500 meter. Ten zuiden van de Sierra Nevada vind je een verstopt pareltje van een wijngebied, de Alpujarras, dat zich uitstrekt over de provincies Granada en Almeria. Hier vind je – als je weet waar je moet zoeken - her en der verspreid veel kleine wijngaarden, vaak gesitueerd op zo’n 1000 meter hoogte tot wel 1400 meter. 

 

10. Hoogste wijngaarden van vasteland Europa

Meerdere wijngaarden in de Sierra Nevada en de vlakbij gelegen Sierra de Contraviesa behoren tot de hoogste van het vasteland van Europa. De wijngaarden liggen tot zo’n 1400 meter hoogte. Ze liggen niet alleen hoog, ze zijn vaak ook bijzonder steil en spectaculair. Bij onze bodega Garcia de Verdevique zetten ze nog steeds muilezels in voor het ploegen en bij de oogst. Zie hierboven voor een mooi filmpje van deze bodega. Op deze hoogte wordt zelfs in het warme zuiden van Spanje o.a. wijn van pinot noir gemaakt!

 

11. De bijzondere Spaanse autochtone (inheemse) druiven

Door het gunstige klimaat en de ligging doen vele (internationale) druivenrassen het heel goed in Zuid-Spanje. Het klimaat is wel te vergelijken met de Napa Vally in Californië en met de Bordeauxstreek. Druiven die veel zon nodig hebben om te rijpen, zoals petit verdot, doen het goed. Toch zijn het vooral witte autochtone (inheemse) druivenrassen die Spanje tot een uniek wijnland maken.

 • Unieke witte druiven, vaak autochtoon (inheems)

Er komt veel spannende witte wijn uit Zuid-Spanje, gemaakt van autochtone (inheemse) druivenrassen als vigiriego, moscatel Alexandrië, verdil, alarije, albillo real, macabeo, palomino (zowel voor gewone witte wijn als sherry), verdejo, Jaen blanca en andere lokale druivenrassen. In Montilla-Moriles is pedro ximenez (px) dé druif. Ook gebruikt men hier montepila. In Huelva is zalema de lokale druif. Uiteraard worden er ook fraaie wijnen gemaakt van bekende internationale druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, viognier en zelfs vermentino!

 

 • Unieke autochtone (inheemse) druif: vigiriego

Je hebt de naam al meermalen voorbij zien komen: vigiriego. Steeds meer wijn wordt gemaakt van de lokale vijiriegodruif. Vijiriego (ook bekend als vigiriega, bujariego en nog diverse andere benamingen) is een unieke lokale druif, die alleen in de Sierra Nevada / Alpujarras voorkomt en op de Canarische eilanden. De plaatselijke bevolking zegt dat de Feniciërs deze druif al honderden jaren voor Christus in Zuid-Spanje hebben geïntroduceerd. De druif heeft een karakteristieke, frisse smaak. Er worden stille wijnen van gemaakt, maar de druif is door zijn zuren ook zeer geschikt voor mousserende wijn.

 

 • Spaanse - en internationale rode druiven

Spaanse wijnmakers gebruiken voor hun Spaanse rode wijnen steeds vaker Spaanse inheemse druiven, zoals natuurlijk van de belangrijkste Spaanse druif tempranillo, maar ook van monastrell, garnacha tintorera (of Alicante Bouchet), tintilla de rota, bobal, romé en arcos de miguel. Veel wijnen worden ook gemaakt van - of geblend met internationale rassen, zoals garnacha, syrah, cabernet sauvignon, pinot noir, petit verdot en merlot.

 

  

12. Individuele wijnreizen van Granada Wijnen naar Andalusië

Nieuwsgierig geworden naar al het moois en lekkers dat wijnwalhalla Andalusië jou te bieden heeft? Speciaal voor wijnliefhebbers, fijnproevers en liefhebbers van Spanje biedt Granada Wijnen 3 verschillende reizen aan naar Andalusië. Hét wijngebied in opkomst! Dit doen we i.s.m. reisorganisatie Cazebonne, die gespecialiseerd is in wijnreizen en culinaire reizen. De verschillende trips kunnen individueel het hele jaar door geboekt worden en naar wens worden aangepast. Ook kunnen we voor groepen (bijvoorbeeld wijnliefhebbers, proefgroepjes, vinologen etc.) een reis op maat samenstellen.

Onze 3 (culinaire) wijnreizen:

Ten zuiden van Granada ligt de Alpujarras. Een ruig berggebied met de hoogste wijngaarden van het vasteland van Europa. Hier oogst men hier en daar nog m.b.v. muilezels! Je bezoekt twee bodega’s waar je uiteraard diverse (biologische) wijnen proeft. Een ontdekking waard!

 

Je proeft en beleeft de stad Granada en zijn opkomend wijngebied. Je bezoekt o.a. het eeuwenoude Moorse paleis het Alhambra en je struint door de prachtige stad Granada vol mooie pleinen en leuke wijnbars. De dag erna kronkel je door de prachtige, ruige (wijn)streek Alpujarras naar de hoogste wijngaarden van Europa op meer dan 1300 meter hoogte. Je brengt daar o..a. een privé-bezoek aan 2 kleine gastvrije bodega’s. Ook een een kijkje in een kurkeikenbos is inbegrepen, net als wandeling door de wijngaarden. De uitzichten op de hoge pieken van de Sierra Nevada zijn hier adembenemend!

 

Andalusië is het Spanje met een Moors tintje, dat zie je aan de prachtige steden als Granada, Cordoba, Sevilla en Malaga. En ook aan al die witte dorpjes in het berglandschap. In onze Culinaire wijnrondreis combineren we Granada en Cordoba met het onontdekte wijngebied. Overal bezoek je kleine producenten en proef je naast veel wijn enkele lokale specialiteiten. Je krijgt een rondleiding door een hammendrogerij en door een olijfoliemuseum.

 

13. Spaanse vegan wijnen

Soms krijgen we weleens de vraag of de Spaanse wijnen van Granada Wijnen veganistisch zijn. Omdat wijn gemaakt is van druiven, lijkt dit een wat vreemde vraag. Dat is het echter zeker niet! Veel wijnen zijn namelijk NIET vegan. Uitgegiste wijn is troebel, er zweven o.a. miniscule stukjes druivenschil in de wijn, afgestorven gisten en kleurstoffen. Je kunt rustig afwachten tot alles naar beneden is gezakt, maar om de wijn een stuk sneller helder te maken, voegen wijnmakers meestal eiwit (van eieren of uit melk) toe om de vertroebelende deeltjes sneller te laten zakken. Dit heet klaren van de wijn. Steeds meer wijnmakers gebruiken tegenwoordig niet-dierlijke producten met hetzelfde effect, zoals bentoniet (een soort kleipoeder). Veel wijn wordt daarna gefilterd. Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beïnvloeden. Bij veganistische wijn wordt niets gebruikt van dierlijke oorsprong, dus ook geen melkproducten of eieren. Klik hier voor ons ruime assortiment Spaanse vegan wijnen.

 

14. Spaanse vegetarische wijnen

Wijn wordt vaak geklaard en gefilterd met producten van dierlijke oorsprong. Klaren van wijn is voor de meeste vegetariërs geen probleem, want dit gebeurt met ei of melkeiwit. 

Bij de filtering van de wijn gebruiken veel wijnmakers nog wel producten met een dierlijke oorsprong, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegetarisch is de wijn hierdoor dan dus niet.

 

          

15. Onze verrassende wijnen uit Zuid-Spanje, al jaren zeer goed beoordeeld!

I. Beoordeling van wijnen van Granada Wijnen door professionals 

Een greep uit de vele publicaties over onze wijnen:

 • Onno Kleyn, wijnrecensent van De Volkskrant, beoordeelde al diverse keren onze wijnen met mooie cijfers. Onze veelgeprezen Fuente Victoria Sulayr kreeg maar liefst een 9 voor prijs-kwaliteit! De Grote Hamersma (zie hieronder) bombardeerde deze wijn tot sterwijn.
 • Harold Hamersma (De Grote Hamersma) beoordeelde door de jaren heen al vele wijnen van Granada Wijnen, de meesten met een 8 of hoger. Diverse van onze wijnen scoren maar liefst een 9 of 9-! Klik hier voor al onze Hamersmawijnen en Hamersma-proefdozen.
 • Het wijnvakblad Perswijn proeft en beoordeelt in elke uitgave vele wijnen. Door de jaren heen kregen veel van onze wijne  een beoordeling van tenminste 4 van de 5 sterren. Meerdere van onze topsherry’s kregen zelfs 4,5 ster!
 • Om de 2 jaar organiseren de Spaanse ambassade en het blad Perswijn het Spaans Wijnconcours met de beste Spaanse wijnen in Nederland. Onze Calvente Guindalera werd enkele jaren geleden uitgekozen tot de beste Spaanse rode wijn van meer dan 10 euro. Onze Barbadillo Sabalo kreeg in het laatste Wijnconcours een eervolle vermelding in de categorie ‘Biologische witte wijn’.
 • Het digitale wijnmagazine Proefschrift (Wine & Food association) recenseert ook regelmatig onze wijnen. De redactie was in 2021 zeer gecharmeerd van onze wijnen: “Eigen selectie, veel smaak, broeierig, warm, goed houtgebruik en goede blends, respect voor afkomst. Is duidelijk gegroeid in de breedte en in kwaliteit. Verrassende topselectie met eigen gezicht, prima gastronomische wijnen. Inclusief opvallend mooie zoete wijnen.”
 • In de lijst met 100 beste wijnen die de NRC jaarlijks publiceert, scoorde in 2021 onze Garcia de Verdevique Vigiriego Barrica een 9 in de categorie ‘Op avontuur’.
 • Het glossy Spanjetijdschrift Por Favor publiceert jaarlijks haar lijstje met Spaanse Topwijnen. Al meerdere keren hebben wij hier met meerdere wijnen in gestaan!
 • Het culinaire tijdschrift Delicious publiceerde meermalen over onze wijnen.
 • In de ‘Wijngids Spanje’ van wijnschrijver Sander de Vaan is er aandacht voor meerdere van onze bodega’s en wijnen, zoals bodega Coloma, bodega Oliveros, bodega Fuente Victoria en onze meest bijzondere bodega, bodega Garcia de Verdevique.
 • Ook het Algemeen Dagblad besteedde aandacht aan onze wijnen. In 2021 stond onze La Transicion Garnacha in de lijst met 100 beste herfstwijnen.
 • Het Noord Hollands Dagblad / Haarlemse Courant besteedde aandacht aan vegan wijnen. Onze Pio del Ramo Chardonnay Barrica werd daarbij in het zonnetje gezet.
 • Voor het boek ‘Fruits de Mer’ (2022) koos wijnprofessional Barbara Verbeek de 17 beste wijnen bij zeevruchten. Granada Wijnen is er trots op dat er daar maar liefst 2 wijnjen uit ons assortiment bij zijn: de Barbadilo Sabalo Organic Palomino en de Yuste Aurora manzanilla.
 • Ook wijnbloggers als Klare Wijn (Van RTL-4 nieuwslezer Antoin Peeters), Wijnblog en Wijngekken recenseren regelmatig positief over wijnen uit ons assortiment. 

 

II. Beoordeling van wijnen van Granada Wijnen door wijnliefhebbers

Misschien nog wel belangrijker dan het oordeel over onze wijnen van wijnprofessionals, vinden wij het oordeel van onze klanten, de wijnliefhebbers die wijn bij ons kopen. Veel van onze klanten zijn zeer positief over de service en informatievoorziening van Granada Wijnen, maar vooral ook over onze verrassende wijnen. Granada Wijnen scoort een dikke 9,5 bij Kiyoh! Een bloemlezing uit de vele mooie recensies die wij krijgen en de aanraders van onze klanten:

 • “Garcia de Verdevique Cuore Profundo. Een heerlijk biowijn, met een intense volle rijke smaak vol fruit. Je proeft gewoon dat deze wijn met heel veel liefde is gemaakt!”
 • “Garcia de Verdevique tinto joven. Volle smaak en zachte afdronk.”
 • “Arraez Vividor Vermouth, die ik heb geproefd tijdens m'n laatste verblijf in Valencia. Kon nu niet naar Spanje toe, en heb daarom Spanje maar naar mij laten bezorgen!”
 • “Wat koop ik graag wijnen bij Granada Wijnen. Geweldig assortiment (ook buiten de gebaande paden), verrassende aanbiedingen, mooie kwaliteit, leuke info over de bodegas en oog voor de persoonlijke klantenbinding. Het gebied rond Granada brengt prachtige wijnen voort (al bestaat het assortiment uit een ruimer gebied, ook Valencia doet mee). Aan jou om ervan te genieten!”
 • “Fuente Victoria Sulayr. Iedereen vind 'm lekker en ze is zo goed gemaakt! Fijne wijn! Ga zo door. Fijne site met veel extra informatie, dat is leuk!”
 • “Fijne website met uitstekende informatie. Voor mij was het vooral prettig dat er uitgebreid aandacht was voor veganistische wijnen. De selectie die ik op grond van de info heb besteld was een zeer aangename verrassing.”
 • “Mooi assortiment interessante wijnen, vaak ook van onbekende druiven en uit onbekende wijngebieden.”
 • “De webwinkel van Granadawijnen is uitstekend. De wijnen worden uitgebreid beschreven, zowel qua herkomst als qua smaak en karakter. Ook de externe beoordelingen, die worden gepubliceerd, zijn zeer informatief. Handig is ook dat er spijstips worden gegeven. Een topwinkel met topwijnen.”
 • “Lekkere wijnen, veel biologisch, goede prijs en vriendelijke service (kaartje bij de bestelling)”

 

16. Spaanse wijn en spijs: heerlijke recepten

Wijn kan eigenlijk niet zonder lekker eten. Veel wijnen, zeker die uit het assortiment van Granada Wijnen, zijn gastronomisch. De wijnen en het gerecht tillen, mits goed passend, elkaar op een hoger plan en maken van de wijnspijs-combinatie 1 +1 = 3. Wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks heeft voor Granada Wijnen een aantal recepten gemaakt die perfect passen bij een aantal van onze wijnen. Wat te denken van de volgende heerlijke recepten:

 • Kalfsstoofpotje met sjalotjes en paddestoelen
 • Kip met venkel en sinaasappel
 • Picanha (staartstuk) met steranijs
 • Paella
 • Pinchitos met gevulde blaadjes witlof
 • Vlees met kruidenkorst
 • Fingerfood en tapas
 • Cochifrito van lam
 • Champignons met kruidenkorst
 • Gemarineerde eendenborst & bietenstamppot
 • Haring met aardappelsalade

 

17. Wijnproeverijen op locatie: informeel en audiovisueel

Granada Wijnen biedt wijnproeverijen aan voor o.a. Spaanse clubs, wijnclubs en wijnkringen en groepen wijnliefhebbers. Wij komen graag langs voor een interessante en laagdrempelige wijnproeverij van verrassende kwaliteitswijnen uit Zuid-Spanje. De proeverijen bestaan uit een audiovisuele presentatie over ons wijngebied, filmpjes van onze wijnmakers, tips voor het wijnproeven zelf en het proeven van een 6-8tal verschillende wijnen. We vertellen het verhaal achter de wijn, met soms leuke anecdotes over de wijnmaker en/of het wijnnaken. Wij nemen je mee op wijnreis. Zoals een deelnemre eens zei: "Jullie verkopen gen wijn, maar beleving." 

 

18. Tot slot: 10% korting op je eerste bestelling bij Granada Wijnen

Als je dit hele artikel hebt gelezen, of belangrijke delen eruit, dan moét je wel nieuwsgierig zijn geworden naar onze bijzondere wijnen. En terecht! Je kunt onze wijnen al uitproberen vanaf 3 flessen en dat kunnen 3 verschillende wijnen zijn. We geven je graag 10% korting op je eerste bestelling in onze wijnwebshop www.granadawijnen.nl. Mail ons even op info@granadawijnen.nl en je krijgt van ons je kortingscode. Salud! (= Proost!)

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.