Barbadillo


Bodega Barbadillo is een begrip in de sherrystreek rond Jerez. Het bedrijf werd in 1821 opgericht door Manuel Barbadillo in Sanlucar de Barrameda (Cadiz) en is ook als het grootste wijnbedrijf in Sanlucar nog immer een familiebedrijf. In de vele oude bovengrondse 'opslagkathedralen' in barrio alto in Sanlucar rijpen de sherry's nog net zo als ze bijna 200 jaar geleden deden. Barbadillo respecteert dan ook de traditionele methoden ten volle. De bodega werd in 2015 door Guia Peñin uitgeroepen tot beste bodega van Spanje. Er werken zo'n 200 mensen.

Barbadillo is vooral bekend van hun iconische wijn Castillo de Diego, de witte wijn die in Spanje in vele supermarkten staat en de kurk waar deze bodega op draait. Ze maken ook meerdere elegante rode wijnen (Quadis), op basis van druiven die geteeld worden nabij Jerez. Van hun sherry's is hun Manzanilla Solear een begrip. Barbadillo maakt nog veel meer (sherry)wijnen in het hogere segment. Kenmerkend voor dit bedrijf is dat ze zich steeds willen vernieuwen en onderscheiden. Dat betekent dat er veel ruimte is voor nieuwe wijnprojecten. Zo maken ze er o.a. ook andere manzanilla dan gebruikelijk is, ook om sherry een meer trendy imago te geven. Een voorbeeld daarvan is de zeer toegankelijke jonge Nave Trinidad die korter gerijpt heeft dan gebruikelijk. Ook is er recent gekozen voor een lijn van biologische wijnen in beperkte oplage. Als eerste is een interessant gastronomische droge, niet houtgerijpte wijn van palomino verschenen, de Sábalo Organic Palomino. De Sábalo reflecteert de kalkrijke gronden (‘Albariza’) en de nabijgelegen Atlantische Oceaan en de Gualdaquivir rivier. In 2021 komt er van deze wijn een nieuwe gelimiteerde variant op de markt, die 10 maanden heeft gerijpt op een 600 litervat waarin eerder amontillado is gemaakt. Wij mochten al een voorproefje nemen; verrassend en heerlijk! 

Ook is men druk bezig om in de toekomst verschillende biologische sherry's te kunnen realiseren.

De druiven voor de wijnen van Barbadillo komen uit de buurt van Sanlucar, maar ook van ver boven Jerez, tot el Cuervo de Sevilla. Barbadillo heeft uitgestrekte eigen wijngaarden (zo'n 500 hectare), maar koopt ook veel druiven van druiventelers uit de omgeving die samen zo'n 300 hectare bezitten. De druiven voor de Sábalo Organic Palomino komen van een klein perceel nabij Sanlucar van vader en zoon José Antonio. De druiven voor beide Quãdiswijnen uit Gibalbin.

Alle druiven worden naar de bottelingplek in Gibalbin gebracht. Hier staat een fermentatie- en bottelinghal voor de volumewijnen en een nieuwe, veel kleinere bottelinghal voor de speciale wijnen. Wijnmaakster Montse Molina is verantwoordelijk voor alle wijnen. Haar motto is schone en zuivere wijnen. De druiven voor hun rode en witte wijn worden daarom ’s nachts geplukt. Als de druiven voor de speciale wijnen (zoals de Sábalo) binnenkomen, voegen ze met een speciaal apparaat CO2 aan de druiven toe om deze te koelen. 

Granada Wijnen is exclusief importeur in Nederland voor de biologische Sabalo Organic Palomino van bodega Barbadillo. Tevens verkopen wij de Manzanilla Nave Trinidad en rama en 2 rode wijnen, de Quadis joven en Quadis crianza.

Klik hier voor de wijnen die we van hen in ons assortiment hebben. 

 

  

 

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.