5: Prijs van wijn


Bij wijn importeren en verkopen komt heel wat kijken, meer dan je zo op het eerste oog zou denken als je een lekker glas wijn inschenkt. Het is niet voor niets dat veel kleine wijnimporteurs er na één of twee jaar alweer mee stoppen. We beschrijven hier telkens een aspect van het importeurschap.

 

Kosten van de wijngaard

Een (beperkt) deel van de prijs van een fles wijn zit ‘m in de wijngaard. Letterlijk genomen de hectares die nodig zijn voor de wijngaarden (een hectare in de Champagnestreek kost wel een miljoen euro, in Spanje is dat gelukkig een heel stuk minder), maar ook machines en materialen. De belangrijkste component is natuurlijk het arbeidsloon van de arbeiders die snoeien, ploegen, controleren, spuiten van kopersulfaat e/o bestrijdingsmiddelen. Vaak zijn deze in vaste dienst, alleen voor de oogst worden hulptroepen ingeschakeld. Vandaar dat wijn van wijngaarden die alleen geschikt zijn voor handmatige pluk (zoals vrijwel al onze wijngaarden) duurder is. Ook wijngaarden die bestaan uit vele her en der gelegen puzzelstukjes zorgen voor meer werk. Dan speelt de dichtheid van de druivenstokken nog een belangrijke rol. Oftewel: hoeveel druiven kun je of mag je van een hectare halen? Er zijn ook wijnboeren die (een deel van hun) druiven kopen i.p.v. zelf verbouwen. In onze streken kost een kilo druiven, dat ongeveer 1 fles wijn oplevert, vaak al gauw minimaal € 0,50.

 

Kosten van de wijnmakerij

Als de druiven zijn geplukt, begint het werk in de bodega. Hier staat zelfs bij een relatief kleine bodega al gauw voor miljoenen aan gebouwen inclusief pers, rvs-tanks, pompen, filter- en bottelmachines en andere apparatuur. In de wijnmakerij wordt het vinificatieproces begeleid door een (hoogopgeleide en dus tamelijk dure) wijnmaker. Deze wordt ondersteund door vaak meerdere medewerkers die de wijn oversteken, tanks en vaten schoonmaken, bottelen, inpakken en pallets verzendklaar maken etc. Kortom: veel werk en dus aanzienlijke personeelskosten. Maar dan ben je er nog lang niet. Wijn die op het houten vat wordt opgevoed, is aanzienlijk duurder. Reken maar uit: een kwalitatief goed vat Frans eiken kost al gauw zo’n 750 euro. Die gaat meestal zo’n 5 jaar mee en bevat 225 liter wijn. Dat betekent alleen al het aanzienlijke bedrag van 66 cent per fles voor wijn van het vat, zoals alle robles, crianza’s en reserva’s. Amerikaans eiken is een stuk goedkoper, maar toch. Als het zover is dat de wijn gebotteld gaat worden, komen er nog wat niet te veronachtzamen kosten om de hoek kijken: de fles, het etiket, type kurk, de capsule en de doos. Het maakt in prijs nogal uit of je kiest voor kurken van een paar cent of een euro, slappe of stevige dozen, wel of niet bedrukt, met of zonder binnen interieur, dunne of dikkere flessen. Het gaat hier al gauw om vele dubbeltjes per fles.

 

Kosten van wijn-import

Koop je zoals Granada Wijnen wijn in, dan komen ten eerste natuurlijk de inkoopkosten voor de wijn om de hoek. In de prijs die de wijnmaker rekent, speelt ook een stukje imago en niet te vergeten schaarste mee. Lagere opbrengsten zorgen voor hogere prijzen, zoals we recentelijk meemaken. Natuurlijk proberen wij zo gunstig mogelijk in te kopen, maar gunnen onze kleine wijnboeren tegelijkertijd ook een redelijk bestaan. Wie nog mocht denken dat een wijnmaker even snel geld verdient, komt echt bedrogen uit. Temeer als je je realiseert welke risico’s deze wijnbedrijven lopen waar het gaat om weersomstandigheden die grote delen van de oogst kunnen doen mislukken of zorgen voor veel minder opbrengst.

Belangrijk onderdeel van de kostprijs van wijn zijn logistieke kosten. Afhankelijk van de locatie, de afstand en de hoeveelheid bedraagt het transport vanuit Zuid-Spanje al snel zo’n 60-70 cent per fles. Tel daar in Nederland ook nog eens bijna € 0,80 accijns bovenop per fles van 0,75 liter. En dan heeft een importeur natuurlijk ook kosten voor regelmatig bezoek aan wijnboeren, voorraad, opslag, PR & Promotie via o.a. deelname aan beurzen en versturen van proefflessen, bezoeken aan (potentiële) klanten, verzendingen naar klanten etc. etc. Voor al dit werk is natuurlijk ook een (bescheiden) marge nodig.

 

Kosten van wijn-verkoop

De laatste stap in de keten is de verkoop aan de consument door winkel of restaurant. Ook zij hebben natuurlijk marge nodig voor hun pand (of webshop), personeel, voorraad, logistieke kosten, promotie etc. En van alle verkopen moet ook nog eens 21% BTW worden afgedragen. Een betere wijn van 15 euro is daarom eigenlijk nog niet eens zo gek duur, want alleen aan BTW en accijns gaat er al ruim € 3,25 naar de Nederlandse Staatskas.

 

Kies voor méér wijn voor je geld!

Als je al deze kosten op een rijtje zet, is het dus eigenlijk onmogelijk een goede fles wijn onder de pakweg € 6,00 te kunnen kopen. Bij goedkopere wijnen trekt er altijd iemand aan het kortste eind … En dan zijn Spaanse wijnen relatief nog goedkoop t.o.v. de Franse en Italiaanse. Er zijn - zoals je hebt kunnen lezen - dus veel vaste kosten verbonden aan een fles wijn die geheel los staan van de inhoud van de fles. Als je daarom een paar euro meer besteedt aan een fles wijn, krijg je meestal véél meer wijn voor je geld!

 

Wil je hulp of informatie over zelf importeren van wijn? Granada Wijnen kan je daar over adviseren en heeft dat al bij meerdere wijnimporteurs in de dop gedaan. Bel of mail ons gerust. Wij rekenen hiervoor 15 euro ex BTW per kwartier (minimum 1 uur).

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.