Ligging


Spanje bevat tientallen erkende wijnregio's. Spanje is echter véél meer dan Rioja en Ribera del Duero. De zuidelijke helft van Spanje is bovendien véél meer dan sherry en zoete (Malaga)wijn. De gepassioneerde wijnmakers (M/V) van onze kleine bodega's maken frisse en pure wijnen, mede door de grote hoogte van hun wijngaarden (tot wel 1400 m!) en het bijzondere microklimaat. Wij werken samen met zo'n 20 bodega's (en dat aantal groeit nog steeds), bijna altijd op basis van exclusiviteit. Onze wijnen kom je dan ook niet gauw ergens anders tegen!

Wij importeren wijnen van een aantal veelal authentieke, kleine bodega's (wijnhuizen) uit de zuidelijke helft van Spanje (zie hieronder voor onze wijnhuizen). Onze wijnen komen uit de wijnregio's Granada, Almería, Sevilla, Ronda, Huelva, Montilla-Moriles (nabij Córdoba), La Mancha, La Manchuela, Jumilla, Alicante, Valencia, Sanlucar de Barrameda, Cebreros (Sierra de Gredos) en Extremadura.

De wijngebieden rondom koningsstad Granada zijn nog niet zo bekend. In de regio rond Granada verbouwt men echter al sinds de tijd van de Feniciërs wijn, d.w.z. al pakweg 3000 jaar! De afgelopen decennia heeft men een flinke kwaliteitsslag gemaakt. Sinds 2009 kan men gebruik maken van de officiële herkomstbenaming DOP Vinos de Calidad Granada. Deze streek bevindt zich in het gebied rond de hoge bergen van de Sierra Nevada (met ruim 20 toppen van meer dan 3000 meter), nabij de Middellandse Zee. Op onderstaande officiële wijnkaart van Spanje is het regio 5 (het roze-gele deel rond Granada). Het is qua oppervlakte één van de grootste wijnregio's van Spanje, maar vanwege de hoge bergen is maar een beperkt deel aangeplant met relatief kleine wijngaarden. Onze wijnen komen deels uit de Alpujarras, een (wijn)streek die van West naar Oost door de provincies Granada en Almeria loopt.

ligging.jpg

De wijnregio Almería grenst ten Oosten aan Granada en heeft nog geen officiële status. Wel heeft het een aantal erkende subregio's waar uitstekende wijnen worden gemaakt. De meeste wijngaarden liggen in de Oostelijke Alpujarras ten Zuiden van de Sierra Nevada.

De wijnstreek DO Montilla-Moriles ligt ten Zuiden van de stad Córdoba in de provincie Córdoba. De streek kenmerkt zich door hete zomers en een licht glooiende, kalkhoudende bodem. De wijnstreek is een afsplitsing van de Sherrystreek. Het is het oranjebruine gebied boven Malaga op onderstaande officiële wijnkaart van Spanje.

De wijnstreek DO Condado de Huelva ligt in het uiterste zuid-westen van Spanje in de provincie Huelva in Andalusië. De streek ligt dichtbij de Atlantische oceaan en is daardoor relatief koel en heeft relatief veel neerslag.

DO Manchuela en DO Jumilla liggen ten Westen en Zuid-Westen van Valencia. Deze wijngebieden zijn vooral bekend van de druiven bobal en monastrell.

Castilla y La Mancha is een groot een uitgestrekt wijngebied ten Zuiden en Oosten van Madrid. La Mancha was van oudsher bekend om bulkwijnen, maar er is flink geinvesteerd. Tegenwoordig worden er in DO La Mancha ook prima kwaliteitswijnen gemaakt. Belangrijkste druiven zijn tempranillo en airén.

Extremadura ligt in het Zuid-Westen van Spanje, pal aan de grens van Portugal nabij Badajoz (het groene gebied hieronder op de kaart). Het is een relatief onbekende wijnregio, maar er wordt behoorlijk veel wijn geproduceerd en tegenwoordig van steeds betere kwaliteit. Veel wijn wordt gemaakt van de garnacha tintoreradruif, die het hier heel goed doet. Ook syrah en tempranillo worden veel verbouwd. De streek kent ook meerdere autochtone druiven, zoals de alarije en tauriga nacional, die vooral over de grens in Portugal veel bekendheid geniet. 

 

 

 

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.