De druiven van onze Spaanse wijnen


Door het gunstige klimaat en de ligging doen vele (internationale) druivenrassen het heel goed in Zuid Spanje. Het klimaat is wel te vergelijken met de Napa Vally in Californië en met de Bordeauxstreek. Druiven die veel zon nodig hebben om te rijpen, zoals petit verdot, doen het goed.

 

Unieke witte druiven, vaak autochtoon

Er wordt veel witte wijn gemaakt van typisch Spaanse - of zelfs zeer lokale druiven als vigiriego, macabeo en Jaen blanco. In Montilla-Moriles is px dé druif. Ook wordt hier gebruik gemaakt van montepila en komt er Jaen blanco voor. in Huelva is zalema de lokale druif.

Voor wit zijn in de DO Granada en de subzone Contraviesa-Alpujarras toegestaan: vijiriego, sauvignon blanc, chardonnay, moscatel Alexandrië, pedro ximenez, palomino, torrontés, verdejo.

Daarnaast worden uitstekende wijnen gemaakt van o.a. viognier en vermentino.

fotovijidruif.jpg

Steeds meer wijn wordt gemaakt van de lokale vijiriegodruif. Vijiriego (of vigiriega) is een unieke lokale druif, die alleen in de Alpujarras en op de Canarische eilanden voorkomt. De plaatselijke bevolking zegt dat de Feniciërs deze druif al honderden jaren voor Christus in Zuid-Spanje hebben geïntroduceerd. De druif heeft een karakteristieke, frisse smaak. Er worden stille wijnen van gemaakt, maar de druif is door zijn zuren ook zeer geschikt voor mousserende wijn.

 

Spaanse - en internationale rode druiven

Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van Spaanse druiven zoals tempranillo, monastrell, bobal en romé. Veel wijnen worden gemaakt van - of geblend met internationale rassen zoals syrah, cabernet sauvignon en merlot.

Voor rood zijn in de DO Granada en de subzone Contraviesa-Alpujarras toegestaan: tempranillo, garnacha tinta, cabernet sauvignon, cabernet Franc, merlot, syrah, pinot noir, monastrell, petit verdot, romé.

Rond Montilla-Moriles zijn het vooral witte druiven die de boventoon voeren.

In de regio boven Murcia wordt vooral bobal en monastrell geteeld.

© 2011 - 2023 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.