4: Opslag van wijn


Bij wijn importeren en verkopen komt heel wat kijken, meer dan je zo op het eerste oog zou denken als je een lekker glas wijn inschenkt. Het is niet voor niets dat veel kleine wijnimporteurs er na één of twee jaar alweer mee stoppen. We beschrijven hier telkens een aspect van het importeurschap.

‘One stop shop’

Als je zoals Granada Wijnen groter groeit en de schuur in de tuin of de garage ontoereikend wordt, dan is een wijnopslag al snel van groot belang. Inmiddels hebben we continue wel zo’n 6000 flessen op voorraad en dat aantal neemt alleen maar toe. Aan opslagruimten in het land op zich geen gebrek. Lastiger wordt het als je, zoals wij, op dezelfde plek ook een koerier nodig hebt om de wijnen te laten bezorgen. De ‘one stop shop’ (combinatie van opslag en logistieke diensten) blijkt evenwel tamelijk zeldzaam te zijn, behoudens de bedrijven die zich richten op het opslaan en verzenden van kleine (web)artikelen. Je hebt o.a. de bekende firma Verhoeven, maar die zit helemaal in Tilburg en hanteert kantoortijden. Best lastig als je in het weekend opeens even wat dozen wijn nodig hebt voor een proeverij of een klant die omhoog zit. We hebben dan ook lang gezocht naar een opslag annex koerier die in Midden Nederland zit, geen problemen heeft met (breekbare - en relatief zware) goederen zoals wijn en ook nog eens redelijk geprijsd is. Een gat in de markt, zo lijkt het.

 

Schapcode

De opslag die Granada Wijnen nu heeft, is dus gekoppeld aan een koeriersbedrijf. Zij leveren de wijnen vrijwel altijd zelf rechtstreeks van opslag naar de klant en maken niet - zoals de POSTNL’s van deze wereld - gebruik van overslag in een distributiecentrum onderweg. Hierdoor is bij ons de kans op breuk minimaal. Wij geven digitaal de bestellingen door welke wijnen met welke schapcode gepakt moeten worden en waar ze geleverd moeten worden, zij ‘orderpicken’ en bezorgen.

 

Minuscuul vinkje

Ons aandeel is vooral het magazijnbeheer. Dit bestaat hoofdzakelijk uit het afladen, verwerken en checken van binnenkomende pallets. Zo’n pallet bestaat meestal uit circa 100 dozen. De dozen moeten stuk voor stuk bestickerd worden met datum van binnenkomst, naam en artikelnummer van de wijn. Deze code staat ook boven het schap waar de desbetreffende wijn ligt en we gebruiken verschillende kleuren voor verschillende soorten wijn. Dit alles om de kans op het bezorgen van niet-bestelde wijn zo klein mogelijk te maken. Dat bestickeren klinkt simpel, maar is het toch niet altijd. Een wijnhuis als Calvente heeft uitstekende dozen die voor elke wijn anders zijn en waar de inhoud duidelijk op staat. Meerdere van onze kleinere wijnhuizen hebben echter simpele dozen die er allemaal precies hetzelfde uit zien. Best lastig als je 5 soorten wijn hebt in dezelfde soort doos en zelfs met etiketten die soms sterk op elkaar lijken. Een minuscuul vinkje in een vakje of een handgeschreven code op de doos verraden dan de inhoud. Goed opletten dus, want de wijnmaker wil nog weleens een andere code gebruiken voor een bepaalde wijn dan een maand eerder of het vinkje staat niet juist.

 

Sportschool

Vervolgens moeten de dozen in de schappen. Dat betekent vaak op de knieën om nog bestaande voorraad naar voren te halen en nieuwe wijnen achterin te leggen. Of op de trap om tijdelijk overtollige voorraad hoger in het schap te leggen. Na een pallet hebben we zo pakweg 750 kilo door onze handen laten gaan. En soms komen er meerdere pallets per week. Een abonnement op de sportschool hebben we dan ook niet meer nodig …

© 2011 - 2020 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel