Wijnen uit Andalusië 

Andalusië, veel meer dan strand en koningssteden
Denk je aan Andalusië, dan denk je aan prachtige stranden, witte dorpjes en de schitterende Andalusische Koningssteden Sevilla, Córdoba en Granada. In Andalusië voel, ruik en proef je nog overal en altijd de Moorse geschiedenis. Wie heeft er niet eens het Moorse paleis Alhambra in Granada bezocht of heeft dat niet tenminste op zijn of haar bucketlist staan?

 

Andalusië: bakermat van de Spaanse wijn door de Feniciërs 

Sinds de tijd van de Feniciërs is er wijnbouw in Zuid-Spanje. Dat zeevarende volk, grofweg uit het tegenwoordige Libanon, had in Zuid-Spanje een aantal koloniën aan de kust. Bij o.a. Cadiz, Malaga, Sexi en Adra. Vanuit Sexi (nabij het huidige Almuñecar) werd Granada gesticht. Vanuit hun koloniën brachten de Feniciërs druivenstokken verder Spanje in, al wel zo’n 1000 jaar voor Christus. Andalusische wijnen waren dus de eerste Spaanse wijnen! 

 

 
 

Andalusische wijn: sherry, zoete wijnen en nog véél meer
Veel mensen denken bij Andalusische wijn meteen aan sherry. Dat klopt natuurlijk ook, als er één wijnsoort is die Andalusië al eeuwenlang representeert, dan is dat wel de prachtige en bijzondere wijnsoort sherry. Uit de sherrydriehoek bij Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlucar de Barrameda. Wist je trouwens dat ze in Sanlucar ook een aantal hele elegante rode en 'gewone' witte wijnen maken?

Malaga staat inderdaad bekend om zijn zoete wijnen van muskaat Alexandrië. Maar er is zóveel meer in dit autonome landsdeel dat wel 2,5x zo groot is als Nederland. En nee, er wordt in (het zuiden van) Spanje allang niet meer ‘zwaar rood’ gemaakt, zoals nog steeds wel gedacht wordt. De stijl van de tegenwoordige generatie wijnmakers is juist veel meer gericht op frisheid en fruit. Houtgebruik is vaak zeer functioneel. 

 

 
 

Vele auitochtone Andalusische druivenrassen
Er wordt opvallend veel droge witte en vaak tintelfrisse Andalusische wijn gemaakt, van bekende druivenrassen als chardonnay en viognier. Maar ook meer en meer van lokale druivenrassen, zoals muskaat alexandrie, macabeo, Jaen blanca, vigiriego, Pedro Ximenez of PX (ja, je leest het goed), zalema, doradilla en palomino fino.

Rode wijn wordt er volop gemaakt van tempranillo, cabernet sauvignon, syrah, merlot en petit verdot, maar ook steeds vaker van lokale rassen als tintilla de rota, garnacha tintorera, tannat en Jaen negro. En ooit gehoord van melonera, de druif die lijkt op een klein meloentje? Eén van onze wijnhuizen is er zelfs naar vernoemd.

 

 
 

'Cool climate wijnen' uit Andalusië 
Andalusië telt een ongekend aantal zonnige dagen per jaar. Het kan er in de zomer bloedheet zijn. Kan daar dan goede wijn worden gemaakt? Ja zeker! De oplossing is om de koelte van de zee of de hoogte op te zoeken. En dat is in het bergachtige Andalusië geen enkel probleem. Rondom Malaga en Rondaheb je de Sierras de Malaga, rondom Granada de Sierra Nevada met toppen van bijna 3500 meter. Ten zuiden van de Sierra Nevada vind je een verstopt pareltje van een wijngebied, de Alpujarras, dat zich uitstrekt over de provincies Granada en Almeria. Hier vind je her en der verspreid kleine wijngaarden, vaak gesitueerd op zo’n 1000 meter hoogte tot wel 1400 meter. Deze wijngaarden, o.a. van ons wijnhuis Garcia de Verdevique, behoren tot de hoogste en meest steile van het vasteland van Europa. Bij Verdevique zetten ze nog muilezels in voor het ploegen en bij de oogst. Op deze hoogten wordt zelfs Pinot Noir gemaakt!

 

 
 

Granada Wijnen: specialist in wijnen uit Andalusië
Als Spanje-liefhebbers komen wij al sinds 1998 zeer frequent in Andalusië, ons tweede thuis. Inmiddels importeert Granada Wijnen sinds 2012 direct van een flink aantal voornamelijk kleine familiebodega's (wijnhuizen). Van vrijwel alle wijnhuizen waar wij mee werken, zijn wij exclusief importeur voor Nederland. Onze bodega’s bevinden zich in een groot gebied in de zuidelijke helft van Spanje. Van de Sierra de Gredos (nabij Madrid) tot Jerez, van Jerez tot Granada en van Almeria tot Valencia. Veel van onze bodega’s zitten in het prachtige Andalusië. Door de jaren heen sinds 1998 hebben we talloze wijnen uit Andalusië geproefd en er de mooiste uit geselecteerd. Granada Wijnen mag zich na al die jaren dan zonder overdrijving ook wel specialist in Andalusische wijnen noemen. Inmiddels bieden we ook enkele pareltjes uit het noorden van Spanje, zoals biologische wijnen uit Rioja Alta.

 

De lekkerste wijn uit Andalusië kopen
Nieuwsgierig geworden naar de bijzondere en verrassende Andalusische wijnen van Granada Wijnen? Klik hier voor ons assortiment van tientallen bijzondere Andalusische wijnen.

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.