'Schimmelwijn' volgens Ilja Gort. Een droge PX, boordevol smaak!

Vorige Artikel 15 van 25 Volgende

Lagar La Primilla Tinaja (€ 13,50)

Artikelnummer: LAP-W-1-16
€ 13,50 (inclusief 21% btw)

 een zeer bijzondere wijn: een witte wijn van PX, beendroog en dus niet zoet! Gemaakt onder een laag 'flor' in tinaja's, grote oude stenen amforen. Die flor (een soort dikke laag schimmel, vandaar dat Ilja Gort dit 'schimmelwijn' noemt) zorgt voor een notige, licht oxidatieve smaak. Een wijn voor de avontuurlijke wijnliefhebber: fruitig, fris, honingtonen, tikje ziltig en dus licht oxidatief. Schimmelwijn in balans.

  € 13,50 per fles (doos € 81,00)

  2017

 80% pedro ximenéz, 20% montepila

  14,5% alcohol

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving 

  recept bij deze wijn

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  DO Montilla-Moriles

  bodega Lagar La Primilla (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

 ​biologisch gerijpt, d.w.z. gerijpt onder flor (schimmel) in grote stenen kruiken (tinajas)

  ongefilterd, bevat depot!


Wat zeggen de kenners?

Han Sjakes (wijnjournalist) over jaargang 2016: 'Van pedro ximenéz en montepila. Heel aparte wijn. Gerijpt onder flor in stenen kruiken. Zware, volle, droge smaak, vettig, zilt, kruidig, bloemen, honing, noten, karamel, chocola, abrikoos, perzik, pittig, bitters. Boordevol smaak, lage zuurgraad, niet veel lengte. Geen makkelijke wijn, wel heel spannend.'

Vins Gastronomiques Controlés (Wine & Food Association): ”Pedro ximénez, montepila; duidelijk de toon van px, eigenzinnig, afwijkend, vullend, mooi droog, duidelijk ziltig, mooie notentoets in finale (14,5%) Cijfer 8-."

Maureen Kimmel (Nederlands Genootschap van Wijnvrienden Entre Deux Ville): ” Kleur: Bleekgeel, helder, mooie viscositeit. Geur: Zacht, fruitig. Smaak: Volle smaak maar deze blijft niet lang hangen, zoetje, bittertje. Afdronk: Korte afdronk. 14,1 punten (v.d. 20)


 Wijn-spijs-tips bij deze wijn​

  • Vis: haring, tonijn met sesam;
  • Gerecht met kreeftensaus;
  • Fazantenpaté;
  • Rabo de torro (ossenstaart);
  • Aziatische vleesgerechten;
  • Salade met sinaasappel-/citroensnippers;
  • Zeevruchtensalade met sherryazijn.

Deze wijn past goed bij o.a.:
Vette vis (zoals haring en zalm), fazantenpaté

Wijntype
Wit

Wijnstreek
Montilla Moriles (Andalusië)

© 2011 - 2020 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel