Artikel 69 van 80

Calvente Guindalera rood (€ 22,95)

Artikelnummer: CAL-R-1-20
€ 22,95 (inclusief btw)

  Qua prijs-kwaliteit de absolute rode topper van deze kleine familiebodega nabij Granada. Krachtige, soepele, fruitige, romige donkerrode wijn met veel specerijen van 80 jaar oude stokken. Aroma van vanille en tonen van kersen en bramen. Je kunt hier aan blijven ruiken, zoveel biedt deze wijn aan geurwaaiers! Alles zit erin. Een prachtvoorbeeld van smaakvol rood wat je uit Granada en omgeving mag verwachten. TopBordeaux, maar dan met Spaanse ingrediënten! 'Zalige wijn. Jummie!!!', volgens wijnblogger (en RTL-nieuwslezer) Antoin Peeters. Decanteren aanbevolen.   

  2020 (is officieel biologisch)

  tempranillo, merlot, syrah, cabernet sauvignon

  biologisch gecertificeerd

  13,5% alcohol

  12 maanden op Frans eiken

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  DOP Vino de Calidad de Granada

  bodega Horacio Calvente (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

  recept bij deze wijn

   jaargang 2012 werd uitgeroepen tot beste Spaanse rode wijn boven 10 euro; tempranillodruiven van misschien wel de oudste wijnranken van Andalusië!; Calvente is een tophuis met topwijnen (klik hier voor de unieke witte droge muskaatwijn en topper Castillejos)

   Karafferen sterk aanbevolen!


Wat zeggen de kenners?

Harold Hamersma (degrotehamersma.nl, 12 november 2022] over jaargang 2019: “Leg weg. Decanteer. Maan tot kalmte' schreven we al eerder over hun 2014 en 2016. Vanwege notities als: Diep donker zwart rood. Bittere kersen. Specerijen uit het koelhuis. Zure room en zoete vanille. Donkere partijen, zonsverduisteringen en fikse porties ogenzwart van Inez Weski.' 
De 2019 veel gezeglijker, frivoler, eleganter, diepgaander, gelaagder en charmanter. Ter geruststelling: wegleggen kan nog steeds en decanteren doet begeren. Score: 9-.” 

Proefschrift (maart 2021) over jaargang 2017: "Mooie kleurintensiteit, fruitig, houtinvloed is mooi opgenomen, vrij zoete toets in aanzet, warm smaakpalet, kruidig, correcte zuren, leuke blend, veel smaak, goede balans, lengte, maaltijdwijn."

Harold Hamersma (degrotehamersma.nl) over jaargang 2016: "Opmerkelijke blend: Bordeaux ontmoet de Rhône ontmoet Spanje, en wel meteen goed: tempranillo van de oudste stokken in Andalusië. Wat leverde dit onalledaagse rendez-vous in 2014 op die we vorig jaar proefden? Van dik Amerikaans en Frans eiken zaagt met planken tinto. Diep donker zwart rood. Bittere kersen. Specerijen uit het koelhuis. Zure room en zoete vanille. Afdronk met klimijzers ter afdaling ingeklonken. Kortom, houvast te over. 'In een karafje van draadglas doen maar?' overwogen we destijds. Wat biedt de 2016? Het voorafgaande plus een half procentje extra alcohol en met nog wat meer donkere partijen, zonsverduisteringen en Inez Weski aanzetten. Leg weg. Decanteer. Maan tot kalmte. Score: 8,5.”

Harold Hamersma (degrotehamersma.nl) over jaargang 2014: “Opmerkelijke blend: Bordeaux ontmoet de Rhône ontmoet Spanje, en wel meteen goed: tempranillo van de oudste stokken in Andalusië. Wat levert dit onalledaagse rendez-vous op? Van dik Amerikaans en Frans eiken zaagt met planken tinto. Diep donker zwart rood. Bittere kersen. Specerijen uit het koelhuis. Zure room en zoete vanille. Afdronk met klimijzers ter afdaling ingeklonken. Kortom, houvast te over. In een karafje van draadglas doen maar? Score: 8,5.”

Perswijn (5e Spaanse Wijnconcours 2017) over jaargang 2012: “Het is natuurlijk heerlijk om te zien dat ook het (diepe) zuiden van Spanje prachtige wijnen kan voortbrengen. Horacio Calvente wilde graag laten zien dat oude, verlaten wijngaarden, ideale plekken waren voor het maken van wijn. Ten zuiden van Granada, op de uitlopers van de Sierra Nevada, herstelde hij bijzondere wijngaarden in hun oude glorie. En hij doet er alles aan om er ook prachtige wijnen van te maken. De afkoeling door de zee en de hoogte zorgen er voor dat de temperaturen gematigd blijven, waardoor de druiven perfect en langzaam rijpen. De stokken zijn meer dan een eeuw oud en hebben geen irrigatie. De productie is lager dan 4 ton per hectare, wat heel laag is, want het komt neer op minder dan 30 hectoliter per hectare. De druiven worden met de hand geselecteerd en ondergaan hun gisting met de eigen gisten. Originaliteit en persoonlijkheid zijn de sleutelwoorden bij het wijnmaken. La Guindalera is afkomstig van wijngaarden op de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada, op een hoogte van 800m tot 100 meter. Zeer hoog dus, met een prachtig uitzicht over de Middellandse zee. Het is een blend van petit verdot, syrah, cabernet en merlot, die 12 tot 14 maanden op vat rijpt, zonder dat dit ten koste gaat van het heerlijke fruit.

Proefnotitie: pruimen, kersen, weelderig en sappig, intens, verleiding, goede tannine.”

I Love Food & Wine over jaargang 2011: ”De Calvente Guidalera Crianza 2011 verrast. De wijn is in balans, ondanks haar 14,5% alcohol. Het is een krachtpatser, maar met een lievelijk karakter.  De kleur is diep en donkerrood. In de geur rijpe fruit aromas, zoals kersen, pruimen, maar  ook hout, vanille en rauwe chocola. Gemaakt van tempranillo, syrah, cabernet en merlot druiven vult de wijn meteen de mond. Hij is vol, krachtig, maar niet overdreven. Neigt naar een nieuwe wereld Bordeaux , maar dan anders: sappiger, met veel zonnig, rijp rood fruit en kruiden van zoete specerijen. De tannines zijn ook rijper, minder streng. De afdronk is tegen lang aan. Ook in Nederland sloeg de Calvente Guidalera Crianza aan. Harold Hamersma gaf de Calvente Guidalera Crianza 2009 in De Grote Hamersma (2015) een 8,5. Deze wijn smaakt heel goed bij biefstuk met kruidenboter of een entrecote. Ook bij Spaanse tapas combineert hij perfect. Of accentueer de kruidigheid in de wijn en zet hem naast de Marokkaanse gehakballetjes, of de pittige maaltijdsoep met zwarte bonen. Cijfer: 8,1"

Harold Hamersma over jaargang 2009 (NRC en o.a. auteur van jaarlijkse wijngids De Grote Hamersma): ”Granada. Niet de eerste wijnstreek die je noemt als je aan de tand gevoeld wordt tijdens de Spaanse wijnles. En net zoals in zo vele andere inmiddels wordt er daar behoorlijk aan de weg getimmerd. Neem bijvoorbeeld deze Calvente, Guindalera 2009 gemaakt van cabernet sauvignon en merlot. Tijdens de Franse wijnles hebben we geleerd dat dit de bordeauxblend is. [...] Zonnig rood fruit zonder dat het ‘gekookt’ aandoet. Zoet zonder dat het vanille wordt. Milde specerij zonder dat je het idee hebt dat Sinterklaas en zijn pieterbaas daar stoombootladingen met speculaaskruiden voor hebben gebruikt. En met een aangename kracht zonder dat het sportschoolwerk wordt. Ook deze 2009 kan onder de noemer ‘fris-robuust’ geplaatst worden. Tikje peperiger dan de 2008. Ietsjes eleganter. Tikkie duurder ook. Maar prima wijn. DGH-cijfer 8,5.” 

Cor Maatje, Nederlands Genootschap van Wijnvrienden Brabant Oost over jaargang 2009: “Tuille roodbruin. Steenfruit, pruimen tabak en leer. Heel mooi evenwicht in alle componenten, mooie lange afdronk.” (score 16,3 v.d. 20)

Mariëlla Beukers (Wijnkronieken.nl, auteur Rainbow Wijngids) over jaargang 2008:Vol en rijp, romig en elegant. Verrassend goede rode wijn, met veel rijp rood fruit en vooral veel fruitige aroma`s.”


Wijn-spijs-tips bij deze wijn

  • Gevogelte zoals kalkoen, eendenborst, parelhoen, fazant. Gebruik tijm en/of rozemarijn, veen- en aalbessen of een pot ontpitte krieken. Doe een beetje room in de saus/jus, dat past mooi bij de ronde smaak van de wijn. 
    Tip 1: marineer het vlees 5 uur van te voren in een mengsel van olijfolie, honing, sojasaus en stukjes verse gember;
    Tip 2: Combineer de eendenborst met bietenstamppot of met vijgen-saus en oesterzwammen;
  • Varkensgebraad met een pot ontpitte krieken;
  •  Rood vlees (rosbief, entrecote met sinaasappelboter of lamsvlees/kotelet);
  • Kalfskotelet met spekjes en paddenstoelen;
  • Wild: konijn, hazenpeper, een stevig hertgerecht met port en rozemarijn.

  •  

Deze wijn past goed bij o.a.:
biefstuk, entrecote, kalkoenfilet, fazant, Spaanse tapas, zwaar(der) wild, varkensgebraad

Wijntype
Rood

Wijnstreek
Granada (Andalusië)

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.