Yuste


Francisco Yuste ('Paco'), eigenaar van bodegas Yuste, heeft zijn hele leven in de sterke dranken- en manzanillahandel gezeten. Eerst als handelaar en daarna als eigenaar van diverse bodega’s in de regio Sanlucar de Barameda. In de periode 1991 tot en met 2016 heeft hij enkele sherryhuizen overgenomen, inclusief hun 100 jaar oude solera-systemen met inhoud! Eén daarvan heeft zelfs vaten uit het midden van de 18e eeuw. In 2015 nam hij het merk Aurora over, inclusief de bodega waar dit gemaakt werd. Grappig detail: Paco's vrouw, dochter en kleindochter heten óók Aurora. Zijn laatste aanwinst dateert uit 2016: sherryhuis Herederos de Argüeso, in 1822 opgericht door Mr. Léon de Arguëso. Bodega Yuste is inmiddels Bodegas Yuste, meervoud dus.

De bovengrondse opslag van Yuste is in de vorm van het binnenste van een kathedraal. Dit is de reden dat dit soort bodega's ‘kathedraal-bodega’s’ genoemd worden. 

De druiven voor de verschillende sherrys van Yuste worden gekocht van druiventelers uit de buurt van Sanlucar de Barrameda. Sinds medio 2020 is Carmen de la Pascua uit Cádiz de wijnmaakster. Zij studeerde in Cadiz en Bordeaux en werkte o.a. in Frankrijk in Sauternes en Bourgogne, maar ook ruim een jaar in Chili. In de sherrystreek deed ze ervaring op in Jerez bij Bodegas Luis Pérez en Bodegas Williams & Humbert.

Bodegas Yuste biedt diverse merken sherrys, zowel manzanilla's, amontillado's, olorosos als moscatels. Ook zit er vermouth, brandy, rum, sherryazijn en een frizante in het aanbod. Granada Wijnen importeert meerdere Yuste-sherrys uit de Aurora-range.

 

 

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.