Picanha (staartstuk) met steranijs

 Señorio de Nevada Petit Verdot 


door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks

De Petit Verdot is een blauwe druif die tot een van de beste van de wereld behoort. Toch is het een wat verdrietige druif, zeer klein en het heeft een laag rendement, bij de wijnman en wijnvrouw niet zo erg bekend. Wordt al lang gebruikt als blend in Bordeauxwijnen, waarin zijn smaak en kracht helemaal door de Cabernetdruiven wordt overtroefd.

Omdat de druif erg laat rijpt, kan het regelmatig gebeuren dat deze niet tot volle wasdom komt. Je moet een goede wijnproducent zijn om een wijn te produceren van 100% Petit Verdot! Daar weten ze bij Bodega Señorio de Nevada een wijn van te maken met oog voor stijl. Hun Petit Verdot is daar een schoolvoorbeeld van.

De druif heeft veel tannine’s waardoor deze een lange bewaartijd heeft. Heeft ook veel kleur. In de geur zwart fruit. Ik rook groene thee en kruisdrop en het doet mij denken aan eucalyptus. In de smaak concentratie van zwart fruit, pittige kruidigheid, met de tannines en zuren in balans en met diepgang.

Afgelopen weekend werd mijn verzameling van kookboeken uitgebreid met het prachtige boek EET PUUR, een cadeau van mijn vriendin Josephine. Dit vertaal ik meteen naar deze wijn die ook  PUUR  is. Geïnspireerd door de smaken in de wijn en het boek daarom het volgende pure gerecht.
 

Recept

Picanha is erg populair in Zuid Amerika en met name in Brazilië. In Nederland noemen we dit het staartstuk, te verkrijgen bij de betere slager. Het is in feite de bil van het rund, de vorm  is een beetje driehoekig en compleet bedekt met een vetlaag van ongeveer een halve tot een hele centimeter, afhankelijk van het soort en land van herkomst. Het vet houdt het vlees sappig en mals en bevat zeer geconcentreerde smaken. In plaats van Picanha kunt u entrecôte, ribeye of tournedos nemen.

Neem afhankelijk van het aantal personen een heel staartstuk of zoals het overig vlees in plakken. Bestrooi  het vlees aan beide zijden met grof zeezout en laat het een half uurtje onder afdekfolie liggen. Bak het medium in boter, zoals je biefstuk bakt. In aluminiumfolie even laten rusten, eventueel even warm houden in de oven.

De jus blussen met een pot kalfsfond, daarbij één stukje steranijs mee laten inkoken, niet te lang, anders wordt de saus te sterk. Steranijs eruit halen en daarna 100 gr. koude roomboter er door kloppen, zodat de saus iets gaat binden.

Serveer hierbij bijvoorbeeld gesmoorde stukjes venkel (heeft ook een anijs smaak), geroosterde wortel- en/of pompoen- zoete aardappel – knolselderij - biet, een salsa van tomaat, paprika en peterselie, gebakken aardappeltjes of rijst zoals men in Brazilië doet.

Smakelijk eten!

Heerlijk met Señorio de Nevada Petit Verdot

© 2011 - 2017 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.