Kip met venkel en sinaasappel

 Veleta vijiriega


door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks

Deze Vijiriegadruif komt vrijwel alleen in de streek van Granada voor, wat deze wijn uniek maakt. Een wijn met veel geuren, zoals abrikoos, appels, peren, witte bloesem van de vlierbes, lychee in combinatie met kruidigheid en zachte zuren, dus veel complexiteit. Mede veroorzaakt door het blenden van de druif Vijiriega (90%) met Chardonnay (10%). De Chardonnay geeft (zeker in warme klimaatzones) nog extra ondersteuning in de exotische vruchtensmaak van deze wijn, zoals ananas en mango, en het herkenbare karakter van ”vettig”.

Ik ben gaan zoeken om hier een passend gerecht bij te serveren, dat harmoniseert met deze wijn. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij venkel en sinaasappel in combinatie met kip of kalkoen, aan u de keus. 

Recept

Voor 4 personen: maak een mengsel van olijfolie, tijm, peper en zout. Smeer het vlees hiermee in en laat het een uurtje rusten. Snijd 2 venkelknollen in stukken, bewaar het groen om later het gerecht mee te garneren. Snijd 1-2 afgepelde zoete handsinaasappelen in stukjes. 600 gr. roseval aardappeltjes, wassen, snijden (niet schillen) met 2 teentjes knoflook, takjes rozemarijn, peper en zout, mengen met olijfolie. Alles verdelen op een bakplaat (bedekt met bakpapier) en in een voorverwarmde oven op 180 graden schuiven, 30-35 minuten goudbruin bakken. 

Ondertussen de gesneden venkel, stukjes sinaasappel met rozemarijn, wat paprikapoeder, peper en zout erover, bakken in olijfolie tot de venkel beetgaar is. Op het laatst wat geraspte limoenschil erover strooien. Het zuur hiervan in combinatie met de sinaasappel geeft die exotische smaak, die je ook in de wijn tegenkomt. Even warm houden in een afgedekte schaal in de oven. Op het laatst het vlees bakken in wat boter met olijfolie. Als het gaar is uit de pan halen en warm houden. Blus de jus af met bouillon en een klein scheutje pernod, pastis of ouzo.

U kunt ook een hele kip nemen en deze, gevuld met een halve citroen, in de oven met de aardappeltjes, ruim een uur braden.

Smakelijk eten.

Heerlijk met Veleta Vijiriega

© 2011 - 2017 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.