Haring met aardappelsalade

 Lagar La Primilla Tinaja


door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks

Nieuw in het assortiment van Granada Wijnen zijn de wijnen van Bodega Lagar La Primilla, uit het gebied Montilla-Moriles. Deze streek heeft altijd in de schaduw gelegen van het alom bekende sherrygebied Jerez of Xérés, waar nog steeds het meeste aantal versterkte wijnen (= wijn waaraan wijnalcohol is toegevoegd) ter wereld geproduceerd worden.

Het wijngebied Montilla-Moriles is zeer uitgestrekt en ligt op een hoogte van 300 tot 700 meter. Een bodem met veel kalk en kalkrijk zand en er is een ander klimaat dan in Jerez: het kan er koud maar ook verschrikkelijk heet zijn. Veelal worden hier ook sherry-type wijnen geproduceerd met een alcoholgehalte van 15 tot wel 22%. De sherrymarkt kromp in en men begon ook in Montilla-Moriles naam te maken met ”joven afrutado” (= jonge, niet versterkte wijn). De witte Pedro Ximénes is de voornaamste druif die men hier gebruikt. Ook wel bekend van de stroperige zoete dessertwijn.

De wijnen van Bodega Lagar La Primilla werden in het voorjaar van 2016 gepresenteerd op de open inloopproeverij van Granada Wijnen in Utrecht. Daar heb ik ze voor het eerst geproefd. Voor mij zeer verrassende en unieke wijnen. Een aanwinst voor het assortiment. De witte Tinaja is een wijn met een mooie lichte gele kleur, met in de geur noten en een kruidigheid, wat iets naar dragon gaat. Verder geuren van gist, honing en snippers van een sinasappelschil, en wat ziltigs. In de smaak zachte zuren, droog maar toch sappig rijp geel fruit. Met een hint naar sherry, dit noemt men licht oxidatief. Geen hoog alcohol percentage want deze wijn wordt niet versterkt, zeer aangenaam. De wijn rijpt biologisch d.w.z. onder een laag flor (= gisten en andere vaste stoffen) in aardewerk kruiken van 5000 liter, waarvan 2/3 bijna geheel onder de grond zit. Wat een ontdekking! Ik vond het een zeer eigenwijze wijn. De eigenaresse, Charo Jimenéz (de 4e generatie), die samen met haar man de bodega runt, blijkt ook eigenzinnig. Ze kiest er bewust voor om deze wijn niet te filteren. Daardoor bevat deze wat depot, maar de aroma’s zijn optimaal. Ik mag dit wel.

Door het ziltige (doet denken aan de zee) in de geur en smaak van de wijn kwam “nieuwe haring” het eerst als spijs in mij op. Zo puur bij de wijn eten of in combinatie met een aardappelsalade als voor- of lunchgerecht.

Recept

Kook voor 4 personen 3 vastkokende grote aardappelen ongeveer 15 min in de schil. Laat ze niet te gaar worden. Daarna pellen en in blokjes snijden. Pers ½ limoen, het vruchtvlees van 1 avocado in blokjes snijden en besprenkelen met de helft van het limoensap. 1 stronkje witlof in fijne ringen snijden en met het overige limoensap besprenkelen. Wat verse dille fijn snijden en 4 nieuwe haringen in stukjes snijden.

Meng 3 eetl. ricotta met de aardappelblokjes, de stukjes avocado, de ringetjes witlof en stukjes haring. Op smaak brengen met peper en zout. Als garnering de fijngesnipperde dille gebruiken.

Je kan een hele haring tegen de rand van een metalen ring leggen en met het aardappelmengsel vullen. 

Smakelijk eten!

Heerlijk met Lagar La Primilla Tinaja

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.