Kalfsstoofpotje met sjalotjes en paddestoelen
Garcia de Verdevique Tinto joven
door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks
Garcia de Verdevique wijnen komen uit één van de hoogst gelegen wijngaarden van Europa (1350 m.). Gemaakt van Tempranillo en Garnacha (Spaanse benaming voor de Grenache druif). Een goed huwelijk! De Tempranillo heeft een dikke schil, geeft veel kleur en dieprode wijnen met een fruitige geur van bosvruchten zoals bramen, aardbei, bosbessen, zwarte kersen en framboos. De Garnacha heeft daarentegen een dunne schil, geeft minder kleur, kan lang rijpen waardoor deze een hoger suikergehalte heeft en niet al te veel tannines en zuren.
Deze jonge wijn is fruitig, kruidig en soepel, met een smaak van zoete drop, rijpe aardbeien, zwarte kers, lichte tannines en ronde zuren. Dat combineert goed met witvlees. Ik heb daarom gekozen voor een kalfsstoofpotje met sjalotjes en paddestoelen.
Recept
Voor 4 personen 600 gr. kalfslappen bestrooien met zout en peper, in hete boter aan beide kanten goudbruin braken. Haal ze uit de pan en fruit hierin, 6 los gesneden sjalotjes. Bestrooien met 40 gr. Bloem en 2 minuten goed roeren. Aan de kook brengen onder toevoeging van 300 ml. witte wijn en een potje kalfsfond. Voeg aan het vlees een laurierblaadje en takjes rozemarijn toe en laat het op een laag pitje een uur stoven. Af en toe roeren en indien nodig nog water of wijn toevoegen. Tot slot 100 ml kookroom toevoegen. Nog 15 min. laten stoven. Serveer hierbij paddestoelen met bacon en een bosje harico verts omwikkeld met een dun plakje serranoham. Dit maakt het gerecht wat steviger, aardser en meer herfstachtig. De paddestoelen (250 gr.) aan bakken met wat gesneden bacon in olijfolie met een klein scheutje truffelolie. Dit serveren over de kalfslapjes. Lekker met grove aardappelpuree. Smakelijk!