Spaanse stoofpot

 Mendez Moya Syrah crianza 2009  


door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks

 

''Na veel strubbelingen met het treinvervoer kwam ik begin oktober aan in Leeuwarden om de Granadawijnen te proeven tijdens het Noordelijk WijnEvent. Het was de moeite waard. Open stonden onder andere de wijnen van Bodega Mendez Moya. José Mendez Moya is een ecologische wijnmaker in hart en nieren. Met veel passie en geduld maakt hij natuurwijnen van hoge kwaliteit. Ongeklaard, ongefilterd en zonder toevoeging van sulfiet. Nu het weer aan het veranderen is, wat koeler, vallende bladeren, vroeger donker en kaarsen aan, heb ik deze maand voor deze wijn gekozen in combinatie met een stoofschotel.
 
De Syrah 2009 is een krachtpatser, herkenbaar voor de Syrah druif. De wijn heeft een diepe kleur en complexe geuren, door de combinatie van het hout (12 maanden), donkerrood fruit, kruiden zoals lavas, salie, gekookte spruitjes, chocolade en leder. Een volle complexe smaak in de mond van sappig rijp zwart fruit en drop. Door de rijping zijn de zachte zuren en tannines goed in balans. Een klassieker bij deze wijn is de combinatie met een stoofschotel. De wijn werkt als katalysator van smaak en rijpheid, het fruit en andere mooie karakteristieken van deze wijn komen naar boven.

 

Recept Spaanse stoofpot

Voor 4 personen 600 tot 700 gr. rundersukade of riblappen, mosterd, 1 gesneden ui, 2 teentjes gehakte knoflook, 150 boter, 1 eetl. bloem, 250 gr. in plakjes gesneden wortel, 1 gesneden rode paprika, takjes tijm, 250 gr. diepvries doperwten (groot formaat), 1 glas rode wijn, 2 – 3 dl. runderbouillon, ½ laurierblad, 1 eetl. tomatenpuree, 1 plakje ontbijtkoek, 1 partje pure chocolade, een eetlepel bessengelei of huishoudjam (rood fruit), peper en zout.
Vraag aan de slager of hij het vlees een beetje wil pletten. Bestrijk het vlees licht met mosterd, versgemalen peper en zout. Een half uurtje laten intrekken.
 
Bak het vlees in boter eventueel met olie, in een koekenpan aan beide zijden bruin. Neem het uit de pan en leg het in een diepe braadpan. Fruit de ui, de rode paprika, plakjes wortel, knoflook in de koekenpan. Roer er de bloem door, de tijm, laurierblad en tomatenpuree. Blus deze saus met de wijn en giet de runderbouillon erbij. Als de saus weer kookt bij het vlees in de braadpan gieten. Voeg de ontbijtkoek en de chocolade toe. Laat deze stoofpot ruim 2 – 2 ½ uur zachtjes doorstoven. Voeg een half uur eerder de doperwten en de gelei of jam toe.
Af en toe opletten en eventueel wat bouillon aan de saus toevoegen, wanneer deze te dik is.
 
Smakelijk eten!' 

Heerlijk met Mendez Moya Syrah Crianza 2009

© 2011 - 2020 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel