Soorten wijnkurken


 

Kurk: de bast van een kurkeik

Al komt de schroefdop steeds meer in zwang, nog steeds hebben veel (betere) wijnen de aloude kurk  als afsluiting.  Deze zijn er in vele soorten en maten. Kurk is een natuurproduct dat gemaakt wordt van de bast van de kurkeik. Kurkeikenbossen zijn er vooral in Portugal en Spanje, samen goed voor zo'n driekwart van de totale wereldproductie. In Spanje vind je ze o.a. nog in het Zuid-Oosten. Tijdens meerdere van onze wijnreizen kun je een kurkeikenbos zien in Andalusië, om precies te zijn in de Sierra de Contraviesa ten zuiden van de Sierra Nevada. Eens in de pakweg 8 jaar wordt de boom 'gepeld'. Dit kan pas na aanzienlijke tijd. Voordat een boom geschikt is voor kurk voor een wijnfles, is deze minimaal 50 jaar oud! De bast wordt meestal in de zomer van de boom gehaald en maandenlang te drogen gelegd. Daarna volgen nog allerlei behandelingen, zoals wassen, desinfecteren en drogen. Wijnkurken worden meestal bedrukt en er komt een dun beschermlaagje over de kurk.

 

Minste kwaliteit wijnkurken: geperste kurken

De goedkoopste en meest gebruikte is de geperste kurk. Oneerbiedig gezegd: een soort spaanplaat. Hoewel ook deze kurken er in verschillende kwaliteiten zijn, kunnen dit soort kurken niet al te lang bewaard worden. Regelmatig brokkelen of breken ze als je de fles wilt openmaken. Kosten voor dit soort kurken bedragen vaak maar enkele centen.

 

Beste kwaliteit wijnkurken: natuurkurken

Natuurkurken die uit één stuk gemaakt worden, zijn veel beter van kwaliteit en zijn er in vele soorten en maten. Ze kosten pakweg 15 cent tot wel een euro voor de afsluiting van absolute topwijnen. Bij de duurste kurken krijgt de wijnmaker zwart op wit de garantie van de kurkenmaker dat zijn wijn vergoed wordt als deze 'kurk' heeft!

 

Wijnkurken: plastic kurken en bioplastic kurken

Plastickurken worden ook meer en meer gebruikt, vooral voor jonge witte wijnen en rosé’s. Ze breken of brokkelen niet en veroorzaken ook geen ‘kurk’, maar zijn wel van plastic …. Mede daarom zijn ze goedkoper dan natuurkurken. Relatief nieuw zijn kurken van bio-plastic. De kurken zijn goedkoper dan veel natuurkurken en worden gemaakt van suikerriet. Ze zijn 100% recyclebaar, smaak- en geurneutraal en ook CO2-neutraal. Onze wijnmaker maakt er gebruik van voor onze serie biologische en vegan Cat Wines! 

 

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.