Amuses: zalmtartaar / oesters

 Veleta Sparkling Mist 


door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks

"Als je de naam Spaanse mousserende wijn hoort klinken, denk je onmiddellijk aan cava. In het verleden waren dit wijnen die afkomstig waren uit het plaatsje Cava, waar sinds het begin van de 19eeeuw mousserende wijnen werden geproduceerd. Het werd al snel de Spaanse champagne genoemd, gemaakt volgens de traditionele methode. Voorheen methode champenoise genaamd, deze benaming is echter voorbehouden aan de mousserende wijn uit het Franse Champagne gebied. De meeste Spaanse mousserende wijnen komen meer uit de noordelijke gebieden, vanwege de noodzakelijke koelte voor de druiven.
Deze Veleta Sparkling Mist is niet afkomstig uit het noorden, maar uit onze wel bekende bodega Dominio Buenavista. Uit de hooggelegen wijngaarden (daar is het koeler) in de ongerepte bergstreek Alpujarras, ten zuiden van de Sierra Nevada. Ze maken deze wijn voor 80% van de aromatische Vijiriega en 20% van de vettige Chardonnay. Op dezelfde manier als een traditionele champagne met een tweede gisting in de fles. De wijn rijpt langzaam één tot anderhalf jaar op de fles. Dit creëert een verrassende wijn.
Wat proef je? Met zijn prachtige gouden kleur en hele fijne mousse is het al een feest in het glas.
Een wijn met een subtiel aroma met nuances van brood, appel, citroen en droge bloemen. Achterblijvende gistgeur door de tweede gisting op fles, wat de geur brengt van gebakken appels, brood, bittere amandelen en pecannoten. In de mond is de wijn fris met aantrekkelijke zuren, kruidig, toast, gedroogde vruchten en wat vanille, wat zorgt voor een meer volwassen smaak. In de afdronk proeven we een prima bitter, dus we kunnen denken aan ….

Recept

Oesters
Wat eten we bij deze Veleta Sparkling Mist? Deze wijn is uitstekend geschikt als aperitief. Door haar volle smaak past deze wijn ook bij een voorgerecht met pata negra ham of een paté met appel en noten. Denk er ook eens aan om er oesters bij te serveren. Naast een heerlijke rauwe oester, hierbij enkele variaties voor 12 stuks:
1. Meng in een pot 2 el. limoensap, 1/2 th. wasibi (pasta), 1 el rijstazijn, 2 th. olijfolie, vers gemalen rode peper. Goed schudden en over de oesters verdelen.
2. Maak een bechamelsaus van 20 gr. boter,1el. bloem, 1,25 l melk, peper, zout en fijngehakte bieslook. Leg de oesters op een bakplaat en verdeel de saus erover. Even onder de grill lichtbruin laten worden en daarna meteen serveren.
3. Bak in 1 el olijfolie, ¼ rode ui met 1 teentje knoflook, 2 plakjes fijngehakte serranoham en fijngehakte basilicum. Leg de oesters op een bakplaat en verdeel het mengsel erover met versgeraspte parmezaanse kaas. Zet dit even onder de grill en laat de kaas smelten. Meteen serveren.

Zalmtartaar
Als amuse kies ik bij dit aperitief voor een zalmtartaar, makkelijk en snel te maken. Serveer het op een amuselepel of in een glaasje.
Neem voor 4 personen 200 gr. verse (wilde) zalm, (fijngehakt) 50 gr. gerookte zalm, wat limoensap, 1 el. extra vergine olijfolie en 4 el. crème fraîche.
Snijd de verse en de gerookte zalm grof met een staafmixer. Breng dit op smaak met (weinig) zeezout, versgemalen peper, limoensap en een paar druppels extra vergine olijfolie. Schep dit in kleine amuseglaasjes en zet een paar uur afgedekt in de koelkast om op smaak te komen. Klop de crème fraîche met wat druppels olijfolie los met wat fijngehakte dille, zout en peper en giet dit vlak voor het serveren op elk glaasje.
U kunt dit ook als voorgerecht serveren, bijvoorbeeld op toast of in een wrap. Neem er dan een veelvoud van en geef er stukjes avocado bij.

Smakelijk eten!'

Heerlijk met Veleta Sparkling Mist

 

 

 

 


 

© 2011 - 2021 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel