Amuses: zalmtartaar / oesters

 Veleta Sparkling Mist 


door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks

"Als je de naam Spaanse mousserende wijn hoort klinken, denk je onmiddellijk aan cava. In het verleden waren dit wijnen die afkomstig waren uit het plaatsje Cava, waar sinds het begin van de 19eeeuw mousserende wijnen werden geproduceerd. Het werd al snel de Spaanse champagne genoemd, gemaakt volgens de traditionele methode. Voorheen methode champenoise genaamd, deze benaming is echter voorbehouden aan de mousserende wijn uit het Franse Champagne gebied. De meeste Spaanse mousserende wijnen komen meer uit de noordelijke gebieden, vanwege de noodzakelijke koelte voor de druiven.
Deze Veleta Sparkling Mist is niet afkomstig uit het noorden, maar uit onze wel bekende bodega Dominio Buenavista. Uit de hooggelegen wijngaarden (daar is het koeler) in de ongerepte bergstreek Alpujarras, ten zuiden van de Sierra Nevada. Ze maken deze wijn voor 80% van de aromatische Vijiriega en 20% van de vettige Chardonnay. Op dezelfde manier als een traditionele champagne met een tweede gisting in de fles. De wijn rijpt langzaam één tot anderhalf jaar op de fles. Dit creëert een verrassende wijn.
Wat proef je? Met zijn prachtige gouden kleur en hele fijne mousse is het al een feest in het glas.
Een wijn met een subtiel aroma met nuances van brood, appel, citroen en droge bloemen. Achterblijvende gistgeur door de tweede gisting op fles, wat de geur brengt van gebakken appels, brood, bittere amandelen en pecannoten. In de mond is de wijn fris met aantrekkelijke zuren, kruidig, toast, gedroogde vruchten en wat vanille, wat zorgt voor een meer volwassen smaak. In de afdronk proeven we een prima bitter, dus we kunnen denken aan ….

Recept

Oesters
Wat eten we bij deze Veleta Sparkling Mist? Deze wijn is uitstekend geschikt als aperitief. Door haar volle smaak past deze wijn ook bij een voorgerecht met pata negra ham of een paté met appel en noten. Denk er ook eens aan om er oesters bij te serveren. Naast een heerlijke rauwe oester, hierbij enkele variaties voor 12 stuks:
1. Meng in een pot 2 el. limoensap, 1/2 th. wasibi (pasta), 1 el rijstazijn, 2 th. olijfolie, vers gemalen rode peper. Goed schudden en over de oesters verdelen.
2. Maak een bechamelsaus van 20 gr. boter,1el. bloem, 1,25 l melk, peper, zout en fijngehakte bieslook. Leg de oesters op een bakplaat en verdeel de saus erover. Even onder de grill lichtbruin laten worden en daarna meteen serveren.
3. Bak in 1 el olijfolie, ¼ rode ui met 1 teentje knoflook, 2 plakjes fijngehakte serranoham en fijngehakte basilicum. Leg de oesters op een bakplaat en verdeel het mengsel erover met versgeraspte parmezaanse kaas. Zet dit even onder de grill en laat de kaas smelten. Meteen serveren.

Zalmtartaar
Als amuse kies ik bij dit aperitief voor een zalmtartaar, makkelijk en snel te maken. Serveer het op een amuselepel of in een glaasje.
Neem voor 4 personen 200 gr. verse (wilde) zalm, (fijngehakt) 50 gr. gerookte zalm, wat limoensap, 1 el. extra vergine olijfolie en 4 el. crème fraîche.
Snijd de verse en de gerookte zalm grof met een staafmixer. Breng dit op smaak met (weinig) zeezout, versgemalen peper, limoensap en een paar druppels extra vergine olijfolie. Schep dit in kleine amuseglaasjes en zet een paar uur afgedekt in de koelkast om op smaak te komen. Klop de crème fraîche met wat druppels olijfolie los met wat fijngehakte dille, zout en peper en giet dit vlak voor het serveren op elk glaasje.
U kunt dit ook als voorgerecht serveren, bijvoorbeeld op toast of in een wrap. Neem er dan een veelvoud van en geef er stukjes avocado bij.

Smakelijk eten!'

Heerlijk met Veleta Sparkling Mist

 

 

 

 


 

© 2011 - 2017 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.