Vlees met kruidenkorst
Veleta Cabernet Sauvignon Roble
door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks
Van Bodega Dominio Buenavista de Cabernet Sauvignon Roble, de jongste Cabernet-Sauvignon van de bevlogen wijnmaker Juan Palomar. Deze wijn is vorig jaar diverse malen onderscheiden in Amerika en Spanje. Dubbelgoud op het internationale wijnconcours WSWA in Florida, zilver in de Cincinnati internationale wijncompetitie en goud in de categorie beste rode wijn van het wijnconcours in Granada.
In het verleden typeerde de Spaanse wijnen zich met de dominantie van veel hout. Geliefd in Spanje maar minder geschikt voor de export. In de Spaanse wetgeving zijn over de duur van houtopvoeding wettelijke bepalingen vastgelegd. Hierdoor zijn de namen Crianza, Reserva en Grand Reserve ontstaan, wat te maken heeft met de minimale duur van de houtrijping en flesopvoeding in de bodega’s. Dit kost een aantal jaren voordat de wijn uit de bodega verhandeld mag verlaten. Om een wijn jonger te kunnen drinken, krijgen ze geen houtrijping, dat is het type ‘Joven’ of zoals deze wijn een kortere houtrijping, dat is het type ‘Roble’. ‘Roble' betekent letterlijk 'eik' en staat voor een kruising tussen een jonge wijn en een crianza, en is drie maanden gerijpt in Frans eiken.
In de neus een lichte houtgeur, donkerrood rijp fruit, kruidig, laurier(drop). Een boerse wijn met stalgeuren. De kruidigheid en het fruit proef je terug in deze wijn, met zachte tannine en zuren. Ik ga u bij deze wijn een gerecht voorschotelen, waarbij zowel een vegetariër als een vleesliefhebber aan tafel aan kunnen schuiven.
Recept
U kunt naar eigen keuze diverse soorten vlees voor dit gerecht nemen, zoals bijvoorbeeld varkenshaas, oestermedaillon, idem kalfsvlees of biefstuk. De vegetariër gebruikt in plaats van het vlees een grote portobello hoed of meerdere grote champignonhoedjes.
Maak eerst het kruidenmengsel voor ongeveer 4 personen: neem een klein bosje peterselie, 3 takjes rozemarijn, klein bosje tijm, en snijd alles fijn. Snipper 1 teen knoflook, 50 gr. pijnboompitten grof hakken en 2 eiwitten met een beetje zout stijf kloppen. Meng de kruiden, knoflook en pijnboompitten met 50 gr. Parmezaanse kaas, 2 eetl. paneermeel, wat rasp van een limoenschil en naar smaak gemalen peper. Schep dit mengsel door het stijfgeklopte eiwit.
Zet de oven op 200 C. Bak in een pan met olijfolie de stukjes vlees enkele minuten aan beide kanten, voeg naar smaak peper en zout toe, en leg ze in een schaal. Bak in een andere pan met olijfolie de paddenstoelen aan beide kanten en leg deze in een andere schaal met de steelkant naar boven. Verdeel het kruidenmengsel over het vlees en over de paddenstoelen. Doe de grill van de oven aan en zet de schalen ongeveer 8 minuten onder de grill, tot de korst iets bruin is geworden.
Lekker met een ratatouille, gebakken of gepofte aardappel.
Smakelijk eten.