Gemarineerde eendenborst & bietenstamppot

 Calvente Guindalera crianza


door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks

Je komt niet over de Calvente Guindalera crianza uitgesproken, elk jaar kijken we uit naar de nieuwe oogst, het verloop van de vinificatie en het uiteindelijke resultaat in de bottle. Door de combinatie van hoogte, temperatuur en mediterrane bries in de wijngaarden van de wijnmaker Horacio Calvente, gaat het rijpen van de druiven van misschien wel de oudste Tempranillo wijnstokken van Andalusië, zeer langzaam, zeker in de zomermaanden. Hierdoor  krijgen de druiven meer aroma en smaak. Calvente Guindalera crianza is een blend van Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijn krijgt de stempel Crianza mee vanwege 12 maanden houtrijping op Amerikaans/Frans eiken. Dit alles geeft de wijn veel souplesse, aroma van vanille, in de neus donker rood fruit, lavas, drop, salie, boers en aardse ondertonen. In de smaak rood fruit, kruidig, ronde tannines en zachte zuren, een aardse wijn. Een goede combinatie met roodvlees, zoals eendenborst, maar ook met lamsfilet, entrecote en ribeye.

 

Recept

Benodigdheden voor 4-6 personen:  ong. 800 g eendenborstfilet , 1 citroen, 1 thl komijnzaadjes, geplet, takjes tijm en vossenbessenjam (bij Ikea). In mijn koelkast staat altijd een potje van deze jam omdat het zoveel toepassingen heeft.

Pers de citroen uit. Leg de eendenborstfilet in een kom en voeg het citroensap, komijnzaad en gemalen peper toe. Wrijf de filets goed in met deze marinade. Dek af en laat minstens 30 min. marineren in de koelkast.

Maak daarna in de vel kant van de eendenborst inkepingen. Verhit een braadpan zonder olie en bak de filets 10 min. met de vel kant naar beneden, voeg de tijm erbij. Giet regelmatig overtollig vet uit de pan, zodat het vlees een korstje krijgt. Draai het vlees om en laat het nog 6 min. bakken (het moet nog rosé zijn). Haal het vlees uit de pan en wikkel dit in aluminiumfolie. 10 min. laten rusten.

Een flinke eetlepel vossenbessenjam verwarmen en serveren bij de eendenborstfilet. Dit geeft een zacht zuur-zoete smaak. Deze smaak en de aardse smaak van de erbij geserveerde bietenstamppot, komen ook terug in de wijn. Daarom is het zo’n fantastische combinatie!

Bietenstamppot: maak voor de bietenstamppot een aardappelpuree en vermeng deze met kleine blokjes gekookte bietjes en een in blokjes gesneden Goudreinet of Elstar. Maak het smeuïg met warme melk en een klontje roomboter. Op smaak brengen met nog wat peper en zout.

Smakelijk eten!

Heerlijk met Calvente Guindalera crianza

© 2011 - 2017 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.