Gemarineerde eendenborst & bietenstamppot

 Calvente Guindalera crianza


door vinologe en wijnspijsdeskundige Emmy Hendriks

Je komt niet over de Calvente Guindalera crianza uitgesproken, elk jaar kijken we uit naar de nieuwe oogst, het verloop van de vinificatie en het uiteindelijke resultaat in de bottle. Door de combinatie van hoogte, temperatuur en mediterrane bries in de wijngaarden van de wijnmaker Horacio Calvente, gaat het rijpen van de druiven van misschien wel de oudste Tempranillo wijnstokken van Andalusië, zeer langzaam, zeker in de zomermaanden. Hierdoor  krijgen de druiven meer aroma en smaak. Calvente Guindalera crianza is een blend van Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijn krijgt de stempel Crianza mee vanwege 12 maanden houtrijping op Amerikaans/Frans eiken. Dit alles geeft de wijn veel souplesse, aroma van vanille, in de neus donker rood fruit, lavas, drop, salie, boers en aardse ondertonen. In de smaak rood fruit, kruidig, ronde tannines en zachte zuren, een aardse wijn. Een goede combinatie met roodvlees, zoals eendenborst, maar ook met lamsfilet, entrecote en ribeye.

 

Recept

Benodigdheden voor 4-6 personen:  ong. 800 g eendenborstfilet , 1 citroen, 1 thl komijnzaadjes, geplet, takjes tijm en vossenbessenjam (bij Ikea). In mijn koelkast staat altijd een potje van deze jam omdat het zoveel toepassingen heeft.

Pers de citroen uit. Leg de eendenborstfilet in een kom en voeg het citroensap, komijnzaad en gemalen peper toe. Wrijf de filets goed in met deze marinade. Dek af en laat minstens 30 min. marineren in de koelkast.

Maak daarna in de vel kant van de eendenborst inkepingen. Verhit een braadpan zonder olie en bak de filets 10 min. met de vel kant naar beneden, voeg de tijm erbij. Giet regelmatig overtollig vet uit de pan, zodat het vlees een korstje krijgt. Draai het vlees om en laat het nog 6 min. bakken (het moet nog rosé zijn). Haal het vlees uit de pan en wikkel dit in aluminiumfolie. 10 min. laten rusten.

Een flinke eetlepel vossenbessenjam verwarmen en serveren bij de eendenborstfilet. Dit geeft een zacht zuur-zoete smaak. Deze smaak en de aardse smaak van de erbij geserveerde bietenstamppot, komen ook terug in de wijn. Daarom is het zo’n fantastische combinatie!

Bietenstamppot: maak voor de bietenstamppot een aardappelpuree en vermeng deze met kleine blokjes gekookte bietjes en een in blokjes gesneden Goudreinet of Elstar. Maak het smeuïg met warme melk en een klontje roomboter. Op smaak brengen met nog wat peper en zout.

Smakelijk eten!

Heerlijk met Calvente Guindalera crianza

© 2011 - 2020 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel