Artikel 13 van 80

Fuente Victoria Sulayr (€ 11,95)

Artikelnummer: FVI-W-1-22
€ 11,95 (inclusief btw)

Een alom gelauwerde wijn! Harold Hamersma gaf de 2021 een 9 en noemde 'm een sterwijn (bijzondere prijs-kwaliteit, zie recensie onderaan). Onno Kleyn gaf de 2018 een 9 voor prijs/kwaliteit in de Volkskrant en deze 2018 was 'Beste koop witte wijn' in de Wijngids 2020. En dat is niet voor niets!

Ook de nieuwe jaargang 2022 is weer een frisse, fruitige, zachte, jonge, lichte witte wijn van de typisch Spaanse druiven macabeo en jaen blanca, aangevuld met een beetje viognier. De Sulayr is gerijpt op gist (sobre lias). Aroma’s van appel, citrusfruit zoals grapefruit, peer, perzik, marsepein. Een bijzondere wijn met diepgang en veel karakter die een frisse sensatie in de mond achterlaat en met een elegante afdronk.

  2022

  macabeo, jaen blanca, viognier

  13% alcohol

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving 

  recept bij deze wijn

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  Vino de la Tierra (VdlT) Laujar - Alpujarra

  bodega Fuente Victoria (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

 gemaakt van typisch Spaanse druiven, waaronder de autochtone druiven jaen blanca en vijiriega (die alleen in de Alpujarras en op de Canarische eilanden voorkomt); de wijn is genoemd naar de Moorse benaming van de Sierra Nevada: 'de zonnebergen' (Latijn: Mons Solaris); de bloem op het etiket is de 'Estrella de las nieves', een plant die alleen hoog in de Sierra Nevada groeit. Er wordt gezegd dat het de bloem is van eeuwige liefde. De minnaars geven ze om te laten zien dat hun liefde nooit zal drogen, zoals de bladeren van de ster.


Wat zeggen de kenners?

Harold Hamersma (degrotehamersma.nl 22 november 2022) over jaargang 2021: "Waren we al eerder fan van. Van de 2018. Onalledaags, dat is zeker. Dat stond een hoge waardering destijds ( 'beste koop witte wijn') in de helaas al na één editie ter ziele gegane Wijngids 2020 van gewaardeerd collega Cees van Casteren niet in de weg. En ook collega Kleyn bleek in de nog steeds bijna dagelijkse verschijning van de Volkskrant uiterst lovend: een 9. Dat alles overigens voor de 2018 versie van deze curieuze blend waarin nota bene saaipiet macabeo plots jaén blanca en vijiriega naast zich kreeg. Ook de 2019 was niet mal. Wel sobre lias. Met andere woorden, de wijn heeft op zijn eigen dode gisten mogen liggen. Klinkt wellicht heel spooky maar vindt wijn fijn. En de wijndrinker ook in de meeste gevallen. Krijgt ie meer geur en smaak. Daar ontbreekt het deze Sulayr dan ook niet aan. Goudrenetten in het stro. Lof met ham. Niet voor erbij (hoewel?), maar qua bitter, zoet en vlezig. Anijs. Venkel. Salmiak. Romig-vet-zuur als een scharrelburrata. Amandeltjes in het zuur. 2020? Niet gezien, en dus ook niet geproefd. Deze 2021 wel. Houdt zijn kwaliteitsniveau vast. En ondanks het toevoegen van viognier aan de blend, inflatie, oplopende transportkosten, een tekort aan glas voor wijnflessen toch nog steeds dezelfde prijs. Kortom, pak snel een glas. Nu dat er nog is....Sterwijn, score 9."

Proefschrift (maart 2021) over jaargang 2019: "Licht van kleur, rustige ingetogen geur, fruitig en sappig. aangenaam op de tong, kruidige toets, licht spritzig, goede balans, toegankelijk."

Sander de Vaan, wijnschrijver (Por Favor wintereditie 2020, Top 5 van Spaanse topwijnen 2020) over jaargang 2019: Nr. 1. van de vinos blancos Sulayr. Sulayr is de Moorse benaming voor "Zonnenberg"= de Sierra Nevada. Hij wordt ondermeer gemaakt van Jaen Blanca en Vijiriega, inheemse variëteiten uit de Alpujarrasstreek. Mede dankzij de rijping sur lie (op neergeslagen gistcellen) geeft hij tal van aroma's zoals limoen, appel en grapefruit, plus een frisse, elegante afdronk. Voor de romantici: de ster op het etiket is een 'Sneeuwster', de bloem van eeuwige liefde die alleen hoog in de bergen groeit."

Wijngekken (2 augustus 2020) over jaargang 2019: 'De kleur van deze witte Spaanse wijn is licht geel/witgoud over de tong. Witgouden jonge fonkeling in de rand. Verder kraakhelder en zuiver. Leuke jonge kleur. (2,8)
In de neus laat Sulayr 2019 zien dat het van vele markten thuis is, want diverse fruittonen komen langs de revue. Abrikoos, grapefruit, perzik laten zich zien. Een speels genot, die zich soms in vol ornaat presenteert en zich dan weer meer op de achtergrond houdt. Best vol. De neus komt dus af en toe goed en soms matig los. (3,8)
Op de tong een complexe wijn. Een mooi samenspel van fruit, lichte specerijen, lichte kruidigheid en zachte, doch wel licht aanwezige zuren. Grapefruit, groene appel en perzikfruit met een lichte hint naar abrikoos. Dat gecombineerd met een licht wit pepertje. Zachte, maar wel aanwezige zuren houden de wijn heerlijk fris en in balans. Best intens, met voldoende breedte en diepte. De afdronk is breed, lichtjes bitter (grapefruit) met een licht wit pepertje voor de bite. (6,8) 
In mijn beleving was de 2018 zachter en smoother dan de 2019 lichting. Qua intensiteit en diepgang merk ik weinig verschil. Is prima! Teruglezend was ook de kleur was dieper. Neemt niet weg dat we hier nog steeds te maken hebben met een heerlijke complexe Spaanse witte wijn die breed inzetbaar is. Kan je echt je wijnvrienden voorzetten! (2,3). Sulayr 2019 verdient een een totaal van 15,7 punten (van de 20). Prijs/kwaliteit: BRONZEN medaille.' 

Wijngekken (2 februari 2020) over jaargang 2018: ​'Een Spaanse wijn uit Andalusië en diverse wijnproevers hebben een mening gevormd over deze wijn. Zo staat Sulayr 2018 in de wijngids 2020 met daarin de 400 beste wijnen onder de 25 euro en wel op nummer 1. Cees van Casteren MW, één van de auteurs van deze wijngids, was zeer onder de indruk van deze wijn en laatst heeft Onno Kleyn in de Volkskrant deze wijn ook een 9 gegeven voor de prijs/kwaliteit. Grote jongens hebben gesproken….nu is het aan de onafhankelijken… 
De kleur van deze Sulayr is helder en loepzuiver. Wat vol oud geelgoud over de tong met een zeer mooie volle donkergeelgouden rand en fonkeling. Mooie kleur (2,9).
In de neus laat Sulayr 2018 direct zien dat we hier niet te maken hebben met een doorsnee wijn. Grapefruit en peer die vrij intens en diep overkomen. Rond en vol. De neus komt goed los. (4,0) Op de tong is Sulayr zeer rond en vol met glycerine. Zeer smoothy en smakelijk. Grapefruit, perzik en groene appel waarbij die combinatie vol en breed over komt. Het wat bittere van de grapefruit heeft wel de overhand en daar moet je van houden. Intens. Goed op de mid-palate, breed in diepte en breedte. Zachte zuren complementeren de ronde fruiten. Ook wat kruidigheid met wat witte peper. De afdronk is breed. (7,1). Sulayr 2018 is een kenmerkende Spaanse wijn van inheemse druivenrassen die duidelijk van een ander niveau is dan de reguliere wijnen. De gistrijping laat duidelijk zijn sporen na (vol en breed) en dat niet alleen op de tong, maar ook in de neus. Kwaliteit dus. Wel een duidelijke eetwijn of als aperitief aan te bevelen. Ach, gewoon van genieten… (2,5)
Sulayr 2018 verdient een mooi totaal van 16,4 punten (van de 20). Prijs/kwaliteit: GOUDEN medaille. Cees van Casteren MW heeft het goed gezien!​'

Cees van Casteren (Wijngids 2020) over jaargang 2018: ‘De Laujarvallei is één van Spanjes best bewaarde geheimen. Klein, obscuur en verborgen tussen twee bergruggen, de Sierra de Gadór en de Sierra Nevada, tussen Almeria en Granada. Op zeeniveau is het er heet en droog met meer dan 300 zondagen per jaar. Maar de 1000 meter hoge ligging zorg voor aangename temperaturen, hoge uv en koele nachten. Ondermeer gemaakt van de inheems jaen blanca en vijiriega (die alleen in de Alpujarras en op de Canarische eilanden voorkomt). Sulayr is Moors voor Sierra Nevada: de zonnebergen. Verder is de bloem op het etiket La Estrella de las Nieves, de bloem van de eeuwige liefde, die alleen in de Sierra Nevada groeit. Geef deze bloem (of deze wijn!) en je liefde zal nooit opdrogen, zoals de bladeren van de ster. Introverte neus met granny smith, grapefruit, dragon en verveine. Vettige smaak (sobre lias), fijne zuren en impressies van citrus, perzik en anijs. Score: 9- en nr. 1 als ‘beste koop’.

Onno Kleyn (Volkskrant 25 januari 2020) over jaargang 2018: Onno Kleyn proeft ruisende en klaterende beekjes uit Andalusië.Het beste van Zuid-Spanje
‘Ontdekkingstocht langs alle windstreken…’, staat er als ondertitel, maar mooi dat de Alpujarra ontbreekt in de onlangs verschenen Wijngids Spanje Van Sander de Vaan (uitgeverij Edicola, € 22,50). Dat manco had hij al door trouwens: in een volgende druk wordt er wat aan gedaan. Ondertussen is het wel een uitstekend handvat voor de liefhebbers van Spaanse wijn. Overzichtelijk en met veel aandacht voor wijnmakers en hun verhalen. Fijn, want in Spanje gebeurt het; kwaliteit en variëteit groeien elk jaar opnieuw. In die vergeten Alpujarra, een Andalusisch bergmassief, moeten we zijn voor een zuchtend heerlijke witte wijn die het beste van Zuid-Spanje ademt: de frisse geur van de mediterrane citroenen en perziken en de frisgesteven helderheid van het hooggebergte, met zuchtjes venkel op de koop toe. Recht vooruit de neus in lijkt hij nog iets terughoudend, maar eenmaal rond de kiezen houdt hij niet op met ruisen en klateren. Een bergbekend volhoudertje. En dat terwijl de Sulayr niet eens zo veel alcohol bevat. De naam moet Moors zijn voor ‘zonnebergen’, de bloem op het etiket de ‘sneeuwster’ van de Sierra Nevada. Het kan niet op.

Frank van der Auwera (WijnKoop Gids 2020) over jaargang 2018: 'Zowel de originele druivenblend als de origine (wijngaarden genesteld tussen de Sierra de Gádor en het natuurpark Sierra Nevada, op 800-1500 meter) vinden we maar zelden in onze rekken, kelders en glazen. De cuvéenaam 'Sulayr' komt trouwens van de Moorse benaming van de Sierra Nevada: 'de zonnebergen' (Latijn: Mons Solaris). Maar toch loont het de moiete deze koppige wijn te ontkurken, want na de hooigele kleurspiegel met maximale intensiteit en royale tranencirkels volgt een aromatisch boeiend boeket waarin voor perzik- en perenbloemsems en rijpe witte perziken het mooie weer maken, heel floraal georiënteerd. Waar de aroma's eerder naar 'rijp' neigen, blijkt de smaak dan weer op 'fraîcheur' te gokken - hoewel de fruitmaturiteit een constante blijft - met impressies van bergamot, limoen, bloedsinaasappel en pompelmoes, aangevuld met perzik en wilde venkel. Een wijn die tegelijk strak in het pak zit, maar toch frivool los in de rok. Een uitgelezen foodwijn voor de tegenwoordig zo modieuze sharingkeuken, omdat hij van bij het apèritief allerlei bereidingstechinieken en ingrediënten aankan. Schenk deze apare passe-partout rond 7-8  ̊C.'


Wijn-spijs-tips bij deze wijn

  • Zeevruchten: oesters, krab, kreeft, calamares;
  • Gegrilde vis zoals inktvis;
  • Gebakken vis met dille en citroen;
  • Paella;
  • Coq au Vin uit de Elzas: kip gebraden in boter met sjalotjes, paddenstoelen, scheut van deze wijn en iets gebonden crème fraiche met gestoofde zuurkool;
  • Spinazie met Serranoham en een gepocheerd ei;
  • Zachte kaas zoals geitenkaas.

  Een alom gelauwerde wijn! Harold Hamersma gaf de 2019 een 9- en noemt 'm een sterwijn (bijzondere prijs-kwaliteit, zie recensie onderaan). Onno Kleyn gaf de 2018 een 9 voor prijs/kwaliteit in de Volkskrant en deze 2018 was 'Beste koop witte wijn' in de Wijngids 2020. En dat is niet voor niets! Ook de jaargang 2020 is een frisse, fruitige, zachte, jonge, lichte witte wijn van typisch Spaanse druiven, gerijpt op gist (sobre lias). Aroma’s van appel, citrusfruit zoals grapefruit, peer, perzik, marsepein. Een bijzondere wijn met diepgang en veel karakter die een frisse sensatie in de mond achterlaat en met een elegante afdronk.

Deze wijn past goed bij o.a.:
Gegrilde vis, inktvis, zalm, krab, kreeft, zachte kaas

Wijntype
Wit

Wijnstreek
Almería (Andalusië)

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.