'Beste koop wit' Wijngids 2020

Vorige Artikel 7 van 55 Volgende

Fuente Victoria Sulayr (€ 9,95)

Artikelnummer: FVI-W-1-18
€ 9,95 (inclusief 21% btw)
Aantal

  Een 9 voor de prijs/kwaliteit van Onno Kleyn in de Volkskrant en een gouden medaille van de Wijngekken. Ook 'Beste koop witte wijn' in de Wijngids 2020. En dat is niet voor niets! Frisse, zachte, jonge, lichte witte wijn van typisch Spaanse druiven, gerijpt op gist (sobre lias). Aroma’s van appel, citrusfruit zoals grapefruit, peer, perzik, marsepein. Alom geprezen gastronomische wijn 'van een ander niveau dan de reguliere wijnen' met diepgang en veel karakter die een frisse sensatie in de mond achterlaat en met een elegante afdronk.

  € 9,95 per fles

  2018

  macabeo, jaen blanca, viognier, vijiriega

  13,5% alcohol

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  recept bij deze wijn

  Vino de la Tierra (VdlT) Laujar - Alpujarra

  bodega Fuente Victoria (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

 gemaakt van typisch Spaanse druiven, waaronder de autochtone druiven jaen blanca en vijiriega (die alleen in de Alpujarras en op de Canarische eilanden voorkomt); de wijn is genoemd naar de Moorse benaming van de Sierra Nevada: 'de zonnebergen' (Latijn: Mons Solaris); de bloem op het etiket is de 'Estrella de las nieves', een plant die alleen hoog in de Sierra Nevada groeit. Er wordt gezegd dat het de bloem is van eeuwige liefde. De minnaars geven ze om te laten zien dat hun liefde nooit zal drogen, zoals de bladeren van de ster.


Wat zeggen de kenners?

Wijngekken (2 februari 2020): ​Een Spaanse wijn uit Andalusië en diverse wijnproevers hebben een mening gevormd over deze wijn. Zo staat Sulayr 2018 in de wijngids 2020 met daarin de 400 beste wijnen onder de 25 euro en wel op nummer 1. Cees van Casteren MW, één van de auteurs van deze wijngids, was zeer onder de indruk van deze wijn en laatst heeft Onno Kleyn in de Volkskrant deze wijn ook een 9 gegeven voor de prijs/kwaliteit. Grote jongens hebben gesproken….nu is het aan de onafhankelijken… 
De kleur van deze Sulayr is helder en loepzuiver. Wat vol oud geelgoud over de tong met een zeer mooie volle donkergeelgouden rand en fonkeling. Mooie kleur (2,9).
In de neus laat Sulayr 2018 direct zien dat we hier niet te maken hebben met een doorsnee wijn. Grapefruit en peer die vrij intens en diep overkomen. Rond en vol. De neus komt goed los. (4,0) Op de tong is Sulayr zeer rond en vol met glycerine. Zeer smoothy en smakelijk. Grapefruit, perzik en groene appel waarbij die combinatie vol en breed over komt. Het wat bittere van de grapefruit heeft wel de overhand en daar moet je van houden. Intens. Goed op de mid-palate, breed in diepte en breedte. Zachte zuren complementeren de ronde fruiten. Ook wat kruidigheid met wat witte peper. De afdronk is breed. (7,1). Sulayr 2018 is een kenmerkende Spaanse wijn van inheemse druivenrassen die duidelijk van een ander niveau is dan de reguliere wijnen. De gistrijping laat duidelijk zijn sporen na (vol en breed) en dat niet alleen op de tong, maar ook in de neus. Kwaliteit dus. Wel een duidelijke eetwijn of als aperitief aan te bevelen. Ach, gewoon van genieten… (2,5)
Sulayr 2018 verdient een mooi totaal van 16,4 punten (van de 20). Prijs/kwaliteit: GOUDEN medaille. Cees van Casteren MW heeft het goed gezien!​

Cees van Casteren (Wijngids 2020): ‘De Laujarvallei is één van Spanjes best bewaarde geheimen. Klein, obscuur en verborgen tussen twee bergruggen, de Sierra de Gadór en de Sierra Nevada, tussen Almeria en Granada. Op zeeniveau is het er heet en droog met meer dan 300 zondagen per jaar. Maar de 1000 meter hoge ligging zorg voor aangename temperaturen, hoge uv en koele nachten. Ondermeer gemaakt van de inheems jaen blanca en vijiriega (die alleen in de Alpujarras en op de Canarische eilanden voorkomt). Sulayr is Moors voor Sierra Nevada: de zonnebergen. Verder is de bloem op het etiket La Estrella de las Nieves, de bloem van de eeuwige liefde, die alleen in de Sierra Nevada groeit. Geef deze bloem (of deze wijn!) en je liefde zal nooit opdrogen, zoals de bladeren van de ster. Introverte neus met granny smith, grapefruit, dragon en verveine. Vettige smaak (sobre lias), fijne zuren en impressies van citrus, perzik en anijs. Score: 9- en nr. 1 als ‘beste koop’.

Onno Kleyn (Volkskrant 25 januari 2020): Onno Kleyn proeft ruisende en klaterende beekjes uit Andalusië.Het beste van Zuid-Spanje
‘Ontdekkingstocht langs alle windstreken…’, staat er als ondertitel, maar mooi dat de Alpujarra ontbreekt in de onlangs verschenen Wijngids Spanje Van Sander de Vaan (uitgeverij Edicola, € 22,50). Dat manco had hij al door trouwens: in een volgende druk wordt er wat aan gedaan. Ondertussen is het wel een uitstekend handvat voor de liefhebbers van Spaanse wijn. Overzichtelijk en met veel aandacht voor wijnmakers en hun verhalen. Fijn, want in Spanje gebeurt het; kwaliteit en variëteit groeien elk jaar opnieuw. In die vergeten Alpujarra, een Andalusisch bergmassief, moeten we zijn voor een zuchtend heerlijke witte wijn die het beste van Zuid-Spanje ademt: de frisse geur van de mediterrane citroenen en perziken en de frisgesteven helderheid van het hooggebergte, met zuchtjes venkel op de koop toe. Recht vooruit de neus in lijkt hij nog iets terughoudend, maar eenmaal rond de kiezen houdt hij niet op met ruisen en klateren. Een bergbekend volhoudertje. En dat terwijl de Sulayr niet eens zo veel alcohol bevat. De naam moet Moors zijn voor ‘zonnebergen’, de bloem op het etiket de ‘sneeuwster’ van de Sierra Nevada. Het kan niet op.

Frank van der Auwera (WijnKoop Gids 2020) over jaargang 2018: 'Zowel de originele druivenblend als de origine (wijngaarden genesteld tussen de Sierra de Gádor en het natuurpark Sierra Nevada, op 800-1500 meter) vinden we maar zelden in onze rekken, kelders en glazen. De cuvéenaam 'Sulayr' komt trouwens van de Moorse benaming van de Sierra Nevada: 'de zonnebergen' (Latijn: Mons Solaris). Maar toch loont het de moiete deze koppige wijn te ontkurken, want na de hooigele kleurspiegel met maximale intensiteit en royale tranencirkels volgt een aromatisch boeiend boeket waarin voor perzik- en perenbloemsems en rijpe witte perziken het mooie weer maken, heel floraal georiënteerd. Waar de aroma's eerder naar 'rijp' neigen, blijkt de smaak dan weer op 'fraîcheur' te gokken - hoewel de fruitmaturiteit een constante blijft - met impressies van bergamot, limoen, bloedsinaasappel en pompelmoes, aangevuld met perzik en wilde venkel. Een wijn die tegelijk strak in het pak zit, maar toch frivool los in de rok. Een uitgelezen foodwijn voor de tegenwoordig zo modieuze sharingkeuken, omdat hij van bij het apèritief allerlei bereidingstechinieken en ingrediënten aankan. Schenk deze apare passe-partout rond 7-8  ̊C.'

Frank van der Auwera (Wijnkoopgids 2019z) over jaargang 2016: 'Ik geef het grif toe. We moesten via Google Earth uitvissen waar dit deelgebied zich situeert, want frequent ontdek je de Vinos de Granada niet in het glas. In de totale appellatie zijn er hooguit 50 bodega's waarvan 2/3 labelt onder een IGP-appellatie van vino de la tierra. Deze laatste categorie is een fenomeen van ná het jaar 2000, dus nog recent. De meeste wijngaarden bevinden zich zowel ten noorden als ten zuiden van de Sierra Nevada, de na de Alpen hoogste Europese bergketen. Het is deze hoge ligging van de wijngaarden die er in dit toch zomers hete Zuid-Spanje voor zorgt dat er ook boeiende kwaliteitswijn met voldoende fraicheur kan geproduceerd worden. Dat geldt beslist voor dit exemplaar: klaterhelder strogeel met veel tranentheater. Pittig boeket waarin wilde venkel, citroen, pompelmoes en verbena. Qua smaak verrassend bijna zilt en sappig nerveus met een enorme citrusfrisheid (pompelmoeszeste!) naast perzikken, anijs en groene appel, tevens mineraal strak eindigend. Een originele foodwijn uit een 'cool climate', te schenken rond 7 à 8 graden C.'

Han Sjakes (wijnjournalist) over jaargang 2015: 'Van macabeo, jaen blanco en vijiriega. Vettig, anijs, bitterkruidig, grapefruit, perzik. Prettig, zacht en soepel'

VGC (Vins Gastronomiques Controlé) over jaargang 2015: ”Macabeo, jaen blanco, vijiriega; aparte geurwaaier, duidelijke rol van macabeo, mooie vulling, fijn parfumé, goed gedoseerd, aangenaam van smaak. Cijfer: 7,5'

 

Deze wijn past goed bij o.a.:
Gegrilde vis, inktvis, zalm, krab, kreeft, zachte kaas

© 2011 - 2020 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.