"Vineuze verwenner."

Artikel 1 van 6

Barbadillo Sábalo Organic Palomino (€ 17,50)

Artikelnummer: BAR-W-1-21
€ 17,50 (inclusief btw)

 Als je eens een complexe, spannende 'gewone' wijn wilt proeven van dé sherrydruif, dan zit je met de Sábalo goed. Hoewel, 'gewoon' is-ie zeker niet. Biologisch, gastronomisch en mooi in balans, alles klopt eraan! Een licht zoetje in de geur; meidoorn, liguster en rijpe appels. Qua smaak kruidig, mooie zachte zuren, met een licht ziltige afdronk. De Sábalo reflecteert de kalkrijke gronden (‘Albariza’) en de nabijgelegen Atlantische Oceaan en de Gualdaquivir rivier. Druiven eind augustus geplukt en spontaan vergist. Fermentatie op 17 graden Celcius in de tank. 4 maanden sur lie. Limited edition: slechts 5500 flessen. Wees er dus snel bij! "Alsof een Spaans engeltje over je tong piest", aldus De Telegraaf over jaargang 2020.

De jaargang 2020 kreeg ook een gouden medaille  (91 PAR punten), categorie wit, in the International organic wine award 2021.

Hamersma beoordeelde de 2019 met een 9-. Als finalewijn een eervolle vermelding in de categorie Bio witte wijnen in het Concours Spaanse wijn 2021 ICEX/Foods and Wines from Spain i.s.m. Perswijn. 

  2021

 100% palomino

  13% alcohol

 biologisch gecertificeerd

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving

100% eigen import, exclusief voor Nederland

  Vino de la Tierra de Cádiz

  bodega Barbadillo (klik hier om meer te weten te komen over hun filosofie en werkwijze)

 De druiven komen van 2 wijngaarden. Eén rond Sanlúcar de Barrameda met 35 jaar oude stokken, dicht bij de Atlantische oceaan. De andere met 25 jaar oude stokken ligt op de heuvels vlak bij de 'uiterwaarden' van de Gualdaquivir rivier. De naam Sábalo is de naam van de zeevis (in Nederlands heet deze Elft), die paait in de riviermonding (=paren en eitjesafzetting). 


Wat zeggen de kenners?

Barbara Verbeek [Rubriek Santé de Telegraaf 8 oktober 2022]: 'Je proeft veel fruit als appels met lichtzoete, kruidige, zachte zuren en een haarscherpe ziltigheid die je weinig ziet. Deze wijn heeft nog vier maanden op zijn gistcellen gerijpt zodat deze een natuurlijke rondheid krijgt. Ik werd weggeblazen door deze biologische, prijswinnende wijn! Deze Vino de la Tierra de Cadiz gaat perfect met verse vis en alle schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld gekookte crevettes (Franse garnalen] en oesters."

Finalewijn met een eervolle vermelding Concours Spaanse wijn 2021 ICEX/Foods and Wines from Spain i.s.m. Perswijn over jaargang 2019: “Fijn, noten, bloemen, boenwas, appel / rijp en elegant, fijne zuren, ook weelderig.”

Harold Hamersma (degrotehamersma.nl, 24 apr 2021) over jaargang 2019: “Palomino. Ooit een eigen spijkerbroekenmerk van C & A waar je als rechtgeaarde puber niet dood in aangetroffen wilde worden. Levi's moest het zijn natuurlijk. Memory lane. Zo ook de sherrykuur die mijn moeder - en vele anderen - deed, met dank aan de palomino, de sherrydruif. Enfin, ook sherry bevindt zich inmiddels in de categorie 'daar wil je niet dood mee aangetroffen worden'. Ondanks verwoede pogingen van een aantal sommeliers die als Jehova's de spijtoptanten tot andere gedachten pogen te brengen. Maar attentie, attentie, de palomino is niet dood, hij leeft. En steeds vaker als 'gewoon wit' dat 'ongewoon lekker' smaakt. Zoals deze van Barbadillo, eigentijds biologisch bovendien. Prima claim to fame hedendaags natuurlijk. Maar wellicht helpen geur en smaak ook een handje. Type natuurwijn. Geschilde goudrenetten buiten de koelkast, vochtig hooi, gedroogd geel fruit, ziltigheid, notigheid, witlofbitters, drentelende zuren. Nerveus en ongedurig. Levendig...score: 9-.”

Proefschrift (maart 2021) over jaargang 2019: "Strogeel uiterlijk, schone geur, typisch palomino, evenwichtig in geur en smaak, attractief, mooi in rijp fruit, opwekkende zuren, fijn bittertje, levendig mondcontact, evenwichtig, veel lengte, prachtige gastronomische wijn, heel verrassend.'

Hubrecht Duijker, wijnpublicist, maandmagazine december 2020 over jaargang 2019: 'Zijn milde notigheid, fermheid en ondertoon van zacht fruit maakt dit een perfecte partner voor pasteitjes. Het is bovendien een zeldzame wijn (5500 flessen voor de hele wereld), want hij werd gemaakt van de op krijtwitte grond groeiende, duurzaam geteelde palomino -die normaliter alleen voor Sherry wordt gebruikt. Deze vineuze verwenner kost € 17,50 bij www.granadawijnen.nl .'

Wijnblogger Bart Oomen, 27 oktober 2020 over jaargang 2019: 'Vanuit m'n voorraadkelder naar de koeling maar niet voordat ik er eerst een glas van uitschenk. In m'n kelder is het een steady achttien graden en heel vaak is dat al een mooie schenktemperatuur. Ook in dit geval gaat dat weer op. Vrij intens citroengeel gekleurd, kleine belletjes plakken aan de glaswand. Geuren van honing, florale tonen, tropisch fruit. In de mond een aangenaam fruitig zoetje, hoge zuren, bittertje, heel licht ziltig, iets drogend op m'n tandvlees, filmend en strak mondgevoel tegelijkertijd, speekselopwekkend. De druif palomino fino kennen we natuurlijk van Sherry, ikzelf had er tot nu toe nog nooit een droge onversterkte wijn van op. Bodegas Barbadillo is ook bekend om zijn Sherry maar maakt veel meer soorten wijn. Alcoholpercentage is 13%, geen hout, vier maanden sur lies. Vooral in de smaak herken ik toch wel wat overeenkomsten met Sherry. Met name het notige aspect komt sterk naar voren. Amandel in het bijzonder. Daarnaast is er ook nog plaats voor wat bloemenhoning, tropisch fruit als mango en perzik. M'n tweede glas de volgende dag is wel goed koud maar deze wijn wordt echt een stuk fraaier tijdens het opwarmen. Het zoet lijkt dan ook iets toe te nemen, de kou maskeert dat in eerste instantie. Heel opvallend voor een wijn met een restzoet van minder dan 2 gram per liter. Het is een wijn waar een goede sommelier vele kanten mee op kan. Aanvullend, versterkend, contrasterend... je kan de chef-kok helemaal gek maken om hier een gerecht bij te verzinnen. Dit exemplaar werd mij geschonken door Granada Wijnen.'


Wijn-spijs-tips bij deze wijn​

Past goed bij vis, schaal- en schelpdieren. Denk eens aan rauwe tonijn met sesam of bak de tonijn. Ook lekker bij antipasta (hammetje, snijworstjes). 

Wijntype
Wit

Label
Biologisch

Wijnstreek
Sanlucar de Barrameda / Jerez (Andalusië)

© 2011 - 2024 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.