Vorige Artikel 76 van 80 Volgende

Pretium blanco (€ 25,95)

Artikelnummer: PRE-W-1-17
€ 25,95 (inclusief btw)

  Deze witte rioja uit de Rioja alta is complex, anders en uniek. Al was het maar omdat Bertha Valgañón van deze prachtige wijn maar 1860 flessen maakt. De wijngaarden zijn van grootouders op ouders overgedragen en zijn al ruim een eeuw oud. De handgeplukte druiven komen van een enkel klein perceel (single vineyard) en de wijn wordt gemaakt in een grot in de berg, diep onder de grond. 
De wijn oogt licht geel met groene tinten. Heeft een legante, frisse en delicate geur van grapefruit, abrikoos, jasmijn en laag struikgewas dat in de wijngaarden groeit. De smaak is complex, verfijnd, fris en zacht. Lange afdronk, mondvullend met gebalanceerde smaken van zacht steenfruit als perzik en abrikoos. 
Een ‘oplegwijn’ die met de jaren mooier en complexer wordt.  Of om nu al van te genieten. Echter niet te koud drinken, de optimale serveertemperatuur is 12  ̊C.

Na een schilweking van bijna 24 uur en fermentatie in 500 litervaten van Frans eiken, ligt de maand nog 6 maanden sur lie (rijping van de wijn op de afgestorven gistcellen). Dagelijks roert Bertha de lie door de wijn ( bâtonnage). Na verwijdering van de lie, ligt de wijn nog 11 maanden te rijpen in deze vaten. Dit alles resulteert in een wijn met veel smaak, volheid en complexiteit. 

  € 25,95 per fles

  2017

  75% viura, 25% malvasía

 biodyamisch (in conversie) ). Ongeklaard, ongefilterd en met een minimumgebruik van sulfiet.

  13% alcohol

  zie voor spijstips bij deze wijn helemaal onderaan deze beschrijving

eigen import

  DO Calificada Rioja

  bodega Pretium is een kleinschalige familiebodega aan de voet van de berg El Bolo in Cuzcurrita de Río Tirón in Rioja alta, waar biodynamisch en duurzaam gewerkt wordt. Het deel waar wijn wordt gemaakt, bevindt zich in een grot, diep onder de grond.
De meer dan 100 jaar oude wijngaarden liggen in het nabijgelegen berggebied Obarenes. De jaarproductie is klein: 10.000 flessen. 
Bertha Valgañón heeft het vakmanschap van biologische wijnbouw en natuurlijke wijn maken van haar vader geleerd. Inmiddels werkt ze biodynamisch. De basis van een ‘gran vino’ is een gezonde wijngaard, het werk in de bodega is slechts een finishing touch, aldus Bertha. Om de bodem levend te houden, gebruikt ze organische en biodynamische landbouwtechnieken. Leidraad is verder het ritme van de natuur en die de tijd gunnen.
Het leuke aan de oude wijngaarden vindt ze dat ze elk hun eigen persoonlijkheid hebben, die je moet koesteren en in ere moet houden.
De wijnen maakt ze zo natuurlijk mogelijk door deze niet te klaren, niet te filteren en een minimum aan sulfiet te gebruiken. Het resultaat van haar toewijding en manier van werken zijn pure, unieke, a-typische  Rioja’s met een geheel eigen karakter.

2017 is de nieuwste wijn van deze bodega. Limited edition: 1860 flessen, die elk genummerd zijn. 
Bodega Pretium staat voor vakmanschap, kwaliteit en oog voor detail. De waarde die men hecht aan elk klein ding vind je terug in de naamgeving Pretium (= waarde).


Wat zeggen de kenners?


Wijn-spijs-tips bij deze wijn​

Goed te combineren met zeevruchten, vis- en witvlees - gerechten rn met zachte en harde kazen.

 

 

 

 

Deze wijn past goed bij o.a.:
asperges, diverse salades, coquilles, romige paté, pittige Oosterse gerechten en (geroosterde) paprika, spekkoek

Wijntype
Wit

Label
Biologisch

Wijnstreek
Rioja

© 2011 - 2021 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.