Wat is veganistische wijn (vegan wijn)?

    

Veganistische wijn / Vegan wijn
Soms krijgen we weleens de vraag of de Spaanse wijnen van Granada Wijnen vegetarisch of vegan zijn. Omdat wijn gemaakt is van druiven, lijkt het een wat vreemde vraag of wijn vegan is. Dat is het echter zeker niet! De meeste wijnen zijn namelijk NIET vegan.

Klaren en filteren
Uitgegiste wijn is troebel, er zweven o.a. miniscule stukjes druivenschil in de wijn, afgestorven gisten en kleurstoffen. Om wijn sneller helder te maken dan rustig af te wachten tot alles naar beneden is gezakt, voegen wijnmakers meestal eiwit (van eieren of uit melk) toe om de vertroebelende deeltjes te laten zakken. Dit heet klaren van de wijn. Gelukkig gebruiken steeds meer wijnmakers niet-dierlijke producten met hetzelfde effect, zoals bentoniet (een soort kleipoeder).

De wijn wordt vervolgens meestal gefilterd. Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beinvloeden.

Bij veganistische wijn wordt niets gebruikt van dierlijke oorsprong, dus ook geen melkproducten of eieren. 

Onze sulfietvrije natuurwijnen van Mendez Moya zijn vegan, deze worden helemaal niet geklaard en gefilterd. Ook onze wijnen van Sierra Norte, Santa Catalina en Pio del Ramo zijn vegan, net als die van de biodynamisch werkende Bodega Francisco Gomez (behalve hun zoete wijnen). 

Omdat onze bodega Garcia de Verdevique werkt met muilezels bij het ploegen en bij de oogst, kunnen hun wijnen formeel niet veganistisch genoemd worden, ook al zitten er geen dierlijke eiwitten in hun natuurwijn zelf. Als je het niet erg vindt dat ze wel met dieren werken (en daar gaan ze echt heel goed mee om), dan kun je dus ook deze wijnen kiezen: Garcia de Verdevique | Granada Wijnen.

Bekijk hier alle 100% vegan wijnen uit Spanje van Granada Wijnen.

 

Wat is vegetarische wijn?

Het klaren van de wijn met eieren of melk-eiwit is voor vegetariërs geen probleem. Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers echter vaak nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Deze zijn dus niet vegetarisch.

Al onze veganistische wijnen zijn ook vegetarisch. Verder bieden we vegetarische wijnen (die niet vegan zijn) van de wijnhuizen Calvente en Garcia de Verdevique.

 

© 2011 - 2021 Granada Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.